Per què les pastanagues bullides són més saludables que crues

Els defensors de l’alimentació saludable promouen el consum de verdures i fruites fresques, citant el fet que les verdures perden les seves propietats beneficioses després del tractament tèrmic. Però no sempre és així. Una excepció són les pastanagues bullides. Per què després de cuinar es fa més útil que abans, ja ho explicarem més endavant.

Composició i propietats útils de les pastanagues

Les verdures fresques contenen una gran quantitat de vitamines i minerals valuosos per al cos... Durant el tractament tèrmic, es perden moltes substàncies útils o, per contra, augmenten el contingut quantitatiu.

Interessant! El carotè (del llatí "carota" - pastanaga) és un pigment groc-taronja, a causa del qual la verdura té un color taronja.

100 g de verdura crua conté (% del valor diari):

 • la vitamina A (222,2%) és responsable de la salut de la pell i dels ulls, participa en el funcionament dels sistemes immunitari i reproductor;
 • betacarotè (240%) - provitamina A, caracteritzada per propietats antioxidants;
 • la vitamina K (11%) està implicada en la regulació de la coagulació de la sang;
 • el silici (83,3%) ajuda a l’absorció de calci, estimula el creixement del teixit ossi, redueix el risc de desenvolupar malalties cardíaques, normalitza el metabolisme;
 • el cobalt (20%) intervé en l’absorció del ferro i la formació d’eritròcits, normalitza el funcionament del sistema nerviós;
 • El molibdè (28,6%) reforça el teixit dental, normalitza la funció sexual del cos masculí, participa en la producció d’hemoglobina, prevé l’anèmia i té un efecte positiu sobre la microflora intestinal.

Per què les pastanagues bullides són més saludables que crues

Quines pastanagues són més saludables: crues o bullides

Per comprendre quines pastanagues són més saludables - cru o bullida - comparem la seva composició química.

Substàncies Pastanagues fresques Pastanagues bullides
Vitamines
A (μg) 2000 852
alfa-carotè (mcg) 3776
beta-carotè (mg) 12 8,332
B1 (mg) 0,06 0,066
B2 (mg) 0,07 0,044
B4 (mg) 8,8 8,8
B5 (mg) 0,26 0,232
B6 (mg) 0,13 0,153
B9 (mcg) 9 14
C (mg) 5 3,6
E (mg) 0,4 1,03
H (μg) 0,6
K (μg) 13,2 13,7
PP (mg) 1,1 0,645
Oligoelements
Planxa (mg) 0,7 0,537
Iode (mcg) 5 5,05
Cobalt (mcg) 2 2,02
Manganès (mg) 0,2 0,202
Coure (mcg) 80 80,81
Molibdè (mcg) 20 20,202
Seleni (mcg) 0,1 0,101
Fluor (mcg) 55 55,56
Crom (mcg) 3 3,03
Zinc (mg) 0,4 0,404

Com podeu veure a la taula, després de bullir pastanagues, disminueix la quantitat de carotenoides, però apareix un nou antioxidant: l’alfa-carotè.... Això demostra que la utilitat de la verdura bullida és més elevada. Els oligoelements després del tractament tèrmic pràcticament no canvien en contingut quantitatiu.

Per què les pastanagues bullides són més saludables que crues

Contingut de calories, BJU i índex glucèmic de pastanagues

Valor nutricional i energètic de la pastanaga, com vegetal alt en caloriesla rapidesa amb què absorbeix el cos.

L'índex glicèmic (GI) mostrala velocitat a la qual augmenten els nivells de glucosa en sang després de consumir el producte.

El nivell màxim és de 100, això és l’IG de glucosa. Els aliments amb un IG alt es denominen "ràpid" o "buit". Amb el seu ús i un estil de vida sedentari, no es consumeix energia i apareix un excés de pes.

Els aliments mitjans i baixos es digereixen més lentament. L’energia es consumeix gradualment durant diverses hores. El cos no forma dipòsits de greix.

Índex Pastanagues fresques Pastanagues bullides
Contingut de calories 41 kcal 27 kcal
Proteïna 0,93 g 1,2 g
Greixos 0,24 g 0,1 g
Hidrats de carboni 6,78 g 5 g
Àcids orgànics 0,3 g
Fibra alimentària 2,8 g 2 g
Aigua 88,29 g 91 g

Índex glicèmic de pastanagues fresques igual a 20 unitats: es refereix al nivell baix. L’absorció és lenta, els nivells de sucre en sang continuen sent normals.

Per què les pastanagues bullides són més saludables que crues

Pastanagues bullides GI - 85 unitats. Resulta que després de cuinar-la, la verdura és absorbida ràpidament pel cos. Això porta a una pujada de glucosa en sang.

Quina és més rica en calories, quina és més adequada per perdre pes

El contingut en calories de les pastanagues crues i bullides és diferent... Una verdura crua és 1,5 vegades més calòrica que una bullida. Té un índex glicèmic baix.

L’índex glucèmic de pastanagues crues i bullides és de 20 i 85 unitats, respectivament. Per tant, aprimament menja una verdura crua.

Danys i contraindicacions

Si després menjant molt de verdures crues, els palmells i els peus han adquirit una tonalitat groc-taronja, cosa que significa que el cos està sobresaturat amb carotè.

Es recomana menjar vegetal cru amb precaució:

 • durant una exacerbació de les úlceres duodenals, l’estómac;
 • persones amb gastritis;
 • amb inclinació a les al·lèrgies.

Les pastanagues bullides poden fer mal:

 1. Gent amb diabetis tipus 2... L’elevat índex glucèmic de pastanagues bullides augmenta els nivells de sucre en sang, cosa inacceptable per als diabètics.
 2. Dona embarassada. L’excés de vitamina A és perjudicial per al fetus.

Quines pastanagues són més nocives: crues o bullides

El consum moderat de verdures fresques i bullides no perjudica el cos, si no hi ha contraindicacions individuals. Es recomana incloure pastanagues crues i bullides a la dieta.

Es recomana als diabètics tipus 2 menjar aliments amb un índex glicèmic elevatcom les pastanagues bullides al matí.

Per què les pastanagues bullides són més saludables que crues

Com cuinar i consumir correctament

El betacarotè és mal absorbit pel cos en forma pura... Es recomana menjar en combinació amb aliments grassos. Per a una assimilació completa, és millor ratllar la pastanaga crua i barrejar-la amb la crema agria, el formatge o les nous.

Les verdures bullides s’utilitzen millor en combinació amb la carn. - augmentarà l’absorció de ferro.

Raw

Per a persones que no tinguin problemes amb el tracte gastrointestinal, la norma per dia és de 200-250 g.

Els nens petits i dona embarassada dues vegades menys permès.

Es recomana beure no més d’un got de nou acabat d’espremer suc de pastanaga en un dia... Amb un estómac sensible, el suc es dilueix.

Bullida

Pastanagues bullides no s’ha de consumir com a màxim 250-300 g diaris... Diabètics tipus 2: no més de 100-150 g al matí.

Consell. Els nutricionistes aconsellen bullir la verdura en aigua sense aigua.

Normes de cuina saludables:

 1. Abans de cuinar, es renta la verdura. No peleu la pela.
 2. Aboqueu aigua freda perquè cobreixi lleugerament les verdures.
 3. Després de bullir, redueix el foc. Coure a foc lent sota una tapa tancada fins que estigui suau.

Utilitzant pastanagues bullides i fresques

Les verdures crues i bullides s’utilitzen en diversos camps.... Els nutricionistes recomanen la pastanaga per baixar de pes, desenvolupen dietes amb el seu contingut. Els metges aconsellen incloure aquesta verdura a la dieta, perquè conté moltes substàncies valuoses per al cos.

Per què les pastanagues bullides són més saludables que crues

En cosmetologia

Gràcies a la vitamina A, responsable de la salut de la pell, les pastanagues han trobat aplicació en cosmetologia.

Màscares per a base de verdures bullides s'utilitza per prevenir les arrugues fines. En aplicar màscares de pastanaga, la capa superior de la pell està saturada de vitamines i microelements útils.

Les màscares pèls eviten la pèrdua de cabell... Després de l'aplicació, el cuir cabellut perd la seva brillantor oliosa i desagradable. Els cabells estan hidratats i brillants.

Oli de pastanaga, que es fa a partir de llavors, s'utilitza per a la prevenció envelliment de la pell. S'utilitza a l'estiu per a la protecció dels rajos ultraviolats. L’oli contribueix a un bonic bronzejat.

En perdre pes

Generalment s’accepta que menys calories, el producte és més adequat per a la pèrdua de pes.

Les pastanagues crues tenen una menor quantitat de calories que les pastanagues bullides... Però no gaire, la diferència és només de 14 calories. Per desfer-se’n, n’hi ha prou de saltar o agitar la premsa durant dos minuts.

L’índex glucèmic de verdures crues és de 20 unitats, bullides - 85.És la GI de les pastanagues crues que suggereix que és més adequada per a la pèrdua de pes... Els nutricionistes aconsellen una verdura fresca per combatre l’excés de pes.

En medicina popular

En medicina popular, la pastanaga crua ha tingut més ús.que bullit.

Producte cru s'utilitza en el tractament i la prevenció de moltes malalties:

 1. El suc de pastanaga acabat d’esprendre ajuda a combatre els refredats. Amb un nas corrent està enterrat al nas.
 2. Per al mal de gola, la pastanaga ratllada crua es barreja amb la mel. Aquesta combinació no només cura la gola, sinó que també augmenta la debilitat de la immunitat.
 3. Les llavors de pastanaga s'utilitzen com a laxant.
 4. El suc de pastanaga és diürètic. S'utilitza en el tractament de la cistitis.
 5. Per netejar el fetge, utilitzeu pastanagues crues ratllades o suc fresc.

En cuina

Les pastanagues bullides es consumeixen com a plat separat des de ben jove.... El puré de pastanaga s’introdueix com a aliment complementari al cap de 6 mesos: s’inicia amb una cullera de postres en combinació amb altres verdures, cap a l’any es porta a 50 g.

Per què les pastanagues bullides són més saludables que crues

Els nens petits comencen a menjar verdures crues des d’un any i mig fins als dos anys... La pastanaga crua ratllada amb crema agra és bona per al cos en creixement. El suc de pastanaga en combinació amb la carbassa o el suc de poma saturen el cos del nen amb substàncies valuoses.

Les pastanagues crues i bullides s’utilitzen en diversos plats: amanides, sopes, plats secundaris, pastisseria, cassoletes, pastissos, begudes.

Conclusió

La composició vitamínica i mineral de les pastanagues crues i bullides és gairebé la mateixa. Excepte l’element principal i decisiu: l’alfa-carotè. La presència d’aquesta provitamina A en les verdures bullides indica el seu valor més gran que les crues.

Les pastanagues bullides són més fàcils d’absorbir pel cos. No obstant això, els diabètics de tipus 2 haurien d’utilitzar aquest producte amb precaució a causa de la seva elevada infecció al geni.

Afegeix un comentari

Jardí

Flors