Com assecar el lligabosc per a l’hivern a casa

Les baies de lligabosc no només s’utilitzen fresques per fer melmelades i compotes, sinó també seques per a l’hivern. En condicions adequades, conserven la majoria dels nutrients. Anteriorment, el lligabosc es collia en un forn rus, però ara s’utilitzen altres mètodes: en un forn, un assecador elèctric, un deshidratador.

Per què el lligabosc sec

El lligabosc sec es pot emmagatzemar fins a un any o més. Les baies conserven gairebé totes les seves propietats. Es fabriquen pastissos, compotes, begudes de fruites, afegits a galetes i es preparen decoccions per al tractament de diverses malalties.

Com assecar el lligabosc per a l’hivern a casa

Avantatges i desavantatges d’aquest mètode de contractació

Avantatges d'assecar el lligabosc per a l'hivern:

  • l’absència d’un tractament tèrmic rugós garanteix la seguretat de la majoria de vitamines, minerals i altres substàncies útils;
  • la vida útil de les baies seques és de fins a un any.
  • facilitat de contractació;
  • diversos usos del lligabosc assecat.

Entre els inconvenients, es destaca que les baies es tornen més amargades. Per això, es necessita més sucre durant la preparació de diversos plats. A més, l’aspecte de les baies es deteriora.

Com canvien les propietats beneficioses

Durant l'assecat a calor, es conserva una part important dels nutrients. Per exemple, el contingut de vitamina C només es redueix en un 20%.

Important! A l’aire, l’àcid ascòrbic i els flavonoides s’oxiden ràpidament, de manera que els fruits s’assequen a + 90 ° C, quan l’aigua s’evapora ràpidament i les substàncies beneficioses romanen en grans quantitats.

Les vitamines del grup B són més resistents a la calor, per tant, quan s’assequen adequadament, es conserven completament. La composició mineral de les baies roman pràcticament inalterada. Segons el mètode d’assecat, la quantitat de minerals es redueix en un 10-15%.

Selecció i preparació de baies

Com assecar el lligabosc per a l’hivern a casa

Trieu madura o una mica Baies no madures. Només els fruits sencers són adequats per assecar-se, sense danys externs visibles.

Si els arbustos no es tractaven amb pesticides o es feien fa més de 25 dies, les baies no es renten. Si el tractament s’ha dut a terme recentment, la collita es renta a fons, però assegureu-vos que s’asseca bé.

Com assecar el lligabosc

Preparat fruita estendre en una capa sobre un drap net durant diverses hores. D’aquesta manera s’eliminarà una mica de l’excés d’humitat.

Assecat en un assecador elèctric

Com assecar el lligabosc per a l’hivern a casa

Un assecador elèctric és un dispositiu especialment dissenyat per assecar-se. La peça es realitza d’acord amb les instruccions adjuntes al dispositiu. Depenent de la potència de l’assecador i de la quantitat de baies que s’hi van posar, el procediment dura de 2 a 4 hores.

Un dispositiu més professional és un deshidratador. Assecarà el menjar de manera uniforme, sense sobreescalfar, cosa que permet ajustar la temperatura amb precisió.

A l’airefredera

La planxa és convenient utilitzar per preparar baies seques. Es deixa un petit buit entre la tapa i el cos de l’aparell de manera que no s’acumuli aire humit al seu interior.

La temperatura s'estableix en + 90 ° C. Això farà que el lligabosc estigui a punt en 1 hora.

Al forn

L’assecat al forn és el mètode més comú a casa, ja que no necessita electrodomèstics addicionals. Esteneu el paper de pergamí sobre una fulla de forn i poseu el lligabosc en una capa. Assequeu-lo a + 90 ° C fins que estigui tendre.

Important! Les baies seques qualitativament mantenen el seu color brillant i, en prémer-les, no emeten suc ni es desfan.

La porta del forn es deixa obrir durant l'assecat. Les baies es giren cada 20 minuts.

A l’aire

Com assecar el lligabosc per a l’hivern a casa

L’assecat a l’aire lliure a l’aire lliure és el mètode més econòmic però que requereix molt de temps. Les baies preparades es disposen sobre reixes o xapes de fusta contraxapada amb forats. El substrat s’ha de rentar prèviament i assecar.

El lloc més adequat per assecar-se es troba sota una marquesina o a l'ombra parcial. Hi ha d’haver una bona ventilació. Les baies es reverteixen regularment. Les fruites grans s’enganxen convenientment en un fil i es pengen en un lloc ben ventilat.

Important! Amb aquest mètode, les baies es cullen més per gust que per benefici, ja que la vitamina C s’oxida ràpidament a l’aire.

L'assecat tarda entre 8 i 15 dies. Tot depèn de la mida de les baies, la temperatura i la humitat. Si plou, els fruits s’introdueixen a l’habitació, en cas contrari començaran a deteriorar-se.

Al forn rus

Com assecar el lligabosc per a l’hivern a casa

Com assecar les baies per l’hivern al forn? Per fer-ho, es posen a la planxa o a les reixes i s’envien al forn.... Intenten mantenir la temperatura dins de + 90 ºC. Cada 40 minuts, les fruites es giren i s’agiten.

La ventilació és important per eliminar l’aire humit. Per fer-ho, obriu lleugerament l’amortidor del forn. Tota la preparació triga unes 3 hores.

El major desavantatge d’aquest mètode és la dificultat per controlar el nivell de temperatura. És molt fàcil eixugar el producte fent malbé.

Assecat de brots de lligabosc

Només es cullen branques verdes i no lignificades. S'extreuen les fulles, es recullen en rams de diàmetre de fins a 5 cm. A continuació, es pengen a l'habitació ben ventilada a l'ombra. La compra té una durada de 1-2 mesos.

Secar les fulles

Com assecar el lligabosc per a l’hivern a casa

Abans, és important preparar adequadament les fulles:

  1. Abans de la floració dels arbustos amb podes o tisores afilades, talleu els brots joves. És millor fer llesques de diferents costats de la planta perquè el perjudici sigui mínim. Les fulles es separen dels brots i es posen sobre un drap en una zona seca i ventilada.
  2. Les fulles es cullen al començament de la floració massiva. Per fer-ho, es tallen amb cura o es tallen amb tisores. A continuació, es dipositen sobre paper o tela i s’envien a un lloc fosc i ben ventilat. Cada dia s’agiten les matèries primeres per evitar la putrefacció. Assecat de mitjana fins a dues setmanes.

Durant collita no es recomana treure el fullatge. Els brots espessidors es tallen i es recullen en rams. Es pengen en un lloc sec i fosc durant 2-3 setmanes. Després d’això, es treuen les fulles de les branques o es deixen a sobre.

Normes d'emmagatzematge del lligabosc sec

Les baies recollides es guarden en un recipient hermètic sense accés a la llum solar. És millor no utilitzar bosses per això: la vida útil de les fruites en elles es redueix dues vegades.

Conserven el producte en un lloc sec i fresc: per exemple, en un armari amb una loggia aïllada. La vida útil del lligabosc assecat és d’1 any.

Aplicació

El lligabosc seca s'utilitza en cuina i medicina popular. Es preparen diversos farcits per a boles i pastissos a base de baies, xarops, compotes. S’utilitzen com a colorant alimentari.Com assecar el lligabosc per a l’hivern a casa

En medicina popular, les baies s’utilitzen per tractar la colitis, l’anèmia, la gastritis anàcida, la distonia vegetatiu-vascular, la prevenció de refredats i l’enfortiment general del cos. Decocció de lligabosc sec comestible s'utilitza per a migranyes, hipertensió, acidesa estomacal baixa, memòria deteriorada.

Tenir lligabosc comestible També hi ha contraindicacions: no s’ha d’utilitzar per a úlcera gàstrica i úlcera duodenal, gastritis hiperacida, reaccions al·lèrgiques.

Conclusió

L’assecat adequat del lligabosc us permet utilitzar un producte útil a l’hivern. En condicions adequades, les baies conserven gairebé completament els seus nutrients. Durant la cocció, la temperatura es manté a + 90 ° C perquè la vitamina C i els flavonoides no s’oxidin. L’assecat a l’aire està bé si s’han de fer servir baies a la cuina.

Afegeix un comentari

Jardí

Flors