Quins cereals es fabriquen amb l’ordi i les propietats beneficioses dels cereals

L’ordi era conreat pels antics egipcis, jueus i romans. Feien servir aquest cereal no només per moldre amb farina o malt de cervesa, sinó també per preparar cereals gustosos i saludables. Li direm què és un gra d’ordi, quins tipus de cereals s’hi produeixen i per a què serveix aquest gra.

Descripció i característiques del cereal

Ordi - un dels cereals més antics conreats per la humanitat... S'han trobat rastres dels seus grans salvatges en excavacions de poblats que es remunten a més de 17 mil anys. Fa uns 10 mil anys, es va conrear l’ordi i es va començar a sembrar de manera intencionada.

A l’antic Egipte, l’ordi s’utilitzava en lloc de moneda. Se sap que als treballadors de la construcció de les piràmides se'ls donava com a pagament el gra o l'ordi i la cervesa. La Bíblia esmenta que els antics jueus sacrificaven els grans d'ordi a Déu. Aquest cereal era un dels set fruits de la Terra Promesa.

A l’antiga Roma, els gladiadors s’alimentaven d’ordi: es creia que els músculs de farinetes creixen més ràpidament i els combatents es fan més forts. A Rússia, l’ordi també va ser conegut durant molt de temps: a causa de la seva sense pretensió, es va conrear on no es madurava blat ni sègol.

Quins cereals es fabriquen amb l’ordi i les propietats beneficioses dels cerealsPer si mateix, l’ordi comú és una herba anual del gènere Orda de la família Cereals. Les tiges són rectes, nues, d’entre 30 i 60 cm d’ordi silvestre i fins a 90 cm en varietats conreades.

Els espigelets són hexagonals amb un tendal llarg (fins a 10 cm); consten de diversos espigels agrupats per tres. Al juliol-agost, les cariopses maduren, que són utilitzats pels humans.

Inicialment, només es conreaven varietats d’ordi de primavera... Pel seu origen, aquesta planta és del sud, on aconsegueix una maduresa plena durant un llarg i càlid estiu. Tot i això, 2 mil anys després del començament conreu van començar els experiments sobre la sembra de tardor.

Ara la quota de l’ordi d’hivern representa al voltant d’un 10% del total. En alguns països (per exemple, a Romania i Bulgària), la primavera pràcticament no es cultiva, passant per complet sembra d’hivern.

Composició química, oligoelements i propietats beneficioses de l’ordi

El gra d'ordi conté:

 • proteïnes: fins a un 16%;
 • hidrats de carboni - al voltant del 75%;
 • greixos vegetals - 3-5%;
 • fibra: fins a un 10%.

Als cereals d’ordi hi ha força vitamines dels grups A, B, D, E. El contingut calòric d’una porció de 100 g de cereals integrals és d’uns 288 kcal. Es tracta d'aproximadament el 18% de la RDA per a un adult. Segons la regió, el sòl i les condicions de cultiu, l’ordi també conté oligoelements - coure, ferro, potassi, seleni, zinc, etc.

L’ordi té una sèrie de propietats beneficioses:

 1. Degut a l’abundància de fibra, normalitza el treball del tracte gastrointestinal, estabilitza el pes corporal i impedeix el desenvolupament de càncer de còlon.
 2. Normalitza els nivells de sucre en sang.
 3. Evita el desenvolupament de l’artritis. El gra conté coure, que està implicat en la síntesi de col·lagen, necessari per a la restauració del teixit cartílag.
 4. Augmenta la immunitat i estabilitza el sistema endocrí.

Quins tipus de cereals s’obtenen a l’ordi

Es menja tot el gra d’ordi. N’hi ha prou de pelar-lo, ventar-lo i posar-lo al foc. Tot i això, l’ordi, convertit en cereal, és un producte de gra refinat i triturat que aporta més beneficis per als humans. A continuació, esbrinem quin tipus de cereal és i quina cosa més es fa amb ordi.

Ordi perlat

Quins cereals es fabriquen amb l’ordi i les propietats beneficioses dels cereals

Els grans més famosos són l’ordi. S'obté dels grans de la següent manera:

 1. Els achenes de varietats vitrius i semivíreres (amb alt contingut en proteïnes) es pelen amb cura de la closca.
 2. Després es tritura perquè els nuclis quedin, de fet, només l’endosperma (proteïna de llavors) amb restes insignificants de les closques.
 3. Es poleixen els uns contra els altres, obtenint grànuls suaus i arrodonits de color blanc o groguenc a la sortida.

L’ordi de perles va obtenir el seu nom perquè els grans de color i brillantor són similars a les petites perles - perles.

El producte acabat s’ordena amb un tamís. El més valuós es considera que són cereals amb grans d’1,5 a 2,5 mm. Com més gran sigui la mida del gra, més barat serà l’ordi perlat.

Les farinetes d’ordi són un plat tradicional rus. Degut al fet que als anys 30 del segle passat es va establir la producció industrial de cereals barats i de llarga conservació a l’URSS, l’ordi es va utilitzar activament a les cantines d’escoles, unitats militars i institucions correccionals. Per aquest motiu, l’ordi perlat sovint es percep com un producte de baix valor. Per descomptat, no és així: l'ordi preparat correctament és saborós i saludable.

A més dels països de l'antiga URSS, l'ordi perlat s'utilitza activament a Itàlia per a la preparació d'ordzotto (anàleg al risotto d'arròs), a Suècia, Dinamarca i Finlàndia. Allà s’elaboren farinetes, plats laterals i també s’aboca en sopes de cereals.

Important! Quan bull, els grans d’ordi només s’inflen, però no es bullen en una massa homogènia, com un yac.

Granes d’ordi

Quins cereals es fabriquen amb l’ordi i les propietats beneficioses dels cereals

Un altre tipus de gra d'ordi és l'ordi. Es produeix de la manera següent:

 1. Gra d’ordi varietats netejat de deixalles i arrebossat.
 2. Després es trituren fent servir un molí.

A diferència de l'ordi perlat, la fossa no està en terra ni polida, per la qual cosa:

 • té una forma irregular i arestes afilades;
 • consisteix en el gra integral com un tot - no només l'endosperma, sinó també les closques.

El iot es fa servir per cuinar cereals, menys sovint com a ingredient en budells i cassoles. A la cuina escandinava i finlandesa s’afegeix a les sopes.

Degut a l’elevat contingut de midó que es deixa bullir en una pasta, les farinetes d’ordi resulten terribles, homogènies i, quan es refreda, s’endureixen ràpidament i queden sense gust. A més, el iot és fins i tot més barat que l’ordi de perles, i l’actitud de la majoria dels russos vers aquest tema és encara més negativa. Si l'ordi és considerat menjar de l'exèrcit que no és compatible, llavors l'ordi és considerat com un gruix per als presoners.

Altres

L’ordi i l’ordi comptabilitzen la major part del processament de l’ordi en productes alimentaris.

Tot i això, hi ha diverses opcions més per als cereals:

 1. Iot despenjat. S'obté passant els grans no a través de pedres de molí, sinó a través d'un parell de corrons de rotació ràpida. El resultat és un cereal de grans plans, més com els flocs.
 2. "Holandès". De fet, es tracta del mateix ordi perlat, però de mida especialment petita, que ha estat seleccionat amb cura. A diferència de l’ordi ordinari, es considera un gra d’elit per a l’alta cuina.

Quines altres maneres hi ha d’utilitzar ordi

No només s’obtenen cereals a partir d’uns grans d’ordi, sinó també d’altres productes:

 1. Malt. La seva producció no és inferior als cereals en termes de volum, i les millors varietats d’aquest gra, quan s’entreguen als ascensors, només s’acrediten com a “ordi malta”. A Gran Bretanya, Irlanda, EUA també s’utilitza per fer whisky.Quins cereals es fabriquen amb l’ordi i les propietats beneficioses dels cereals
 2. Farina La massa no en surt, en el millor dels casos, s’obtenen pastissos sòlids plans. Per tant, s’afegeix a la farina de blat o de sègol. A Finlàndia, el tradicional pa de Rieska es fa al forn amb farina d’ordi.Quins cereals es fabriquen amb l’ordi i les propietats beneficioses dels cereals
 3. Matèries primeres per a la producció de kvass... Degut al seu gran contingut en hidrats de carboni, els grans d’ordi fermenten bé.Quins cereals es fabriquen amb l’ordi i les propietats beneficioses dels cereals
 4. Ordi cafè - pols d’ordi torrat. En fer cervesa, s’obté una beguda que s’assembla vagament al cafè. No té un sabor complet i es considera un substitut, però sovint és consumit per persones que estan prohibides mèdicament de la cafeïna.Quins cereals es fabriquen amb l’ordi i les propietats beneficioses dels cereals
 5. Matèries primeres per a ús en cosmetologia i medicina. S'obté a l'ordi planters i s’utilitza internament i externament.

Una massa significativa d’ordi amb proteïnes baixa es dirigeix ​​a farratge.

Els grans d'ordi s'utilitzen per alimentar animals de les següents formes:

 • sencer - bullit o al vapor amb aigua bullent;
 • com a matèria primera per a la producció de pinsos - després són mòltes, barrejades amb farina d'altres cultures, enriquides amb premixes i granulades.

Possibles danys i contraindicacions d’ordi

Harines, decoccions de cereals i altres productes poden ser nocius quan:

 1. Intolerància individual. Ningú no s’immune, de manera que les persones amb aquestes indicacions només poden seguir una dieta sense barris.
 2. Malalties del tracte gastrointestinal. En cas de gastritis, úlcera duodenal o úlcera d'estómac, colecistitis del porró de l'ordi o caldos, és millor abstenir-se. S'utilitzen només després de la consulta amb el metge assistent.

Segons la medicina tradicional, la infusió d’ordi amb mel redueix la libido.

Conclusió

Ara ja sabeu quin cereal s’utilitza per elaborar l’ordi i la malta de cervesa. L’ordi és un antic cultiu de cereals. La gent utilitza els cereals des de fa molts mil·lennis.

En la majoria dels casos, els productes d’ordi són saborosos i saludables, però ocasionalment poden ser perjudicials. Quan els utilitzeu, vigileu atentament el vostre benestar i, si teniu cap dubte, dirigiu-vos al vostre metge.

1 un comentari
 1. Avatar
  Balzhan Gomboev

  Zamba (talkan, tsampa) també es fa amb ordi.

Afegeix un comentari

Jardí

Flors