Instruccions per a principiants: com podar una noguera a la tardor segons diferents esquemes

Els grans de noguera són saborosos i saludables, destinats a l'elaboració de postres i aperitius. Per aconseguir una collita rica, els jardiners han de saber cuidar l’arbre i quins procediments agronòmics necessita. Un dels elements imprescindibles és eliminar els brots sobrants. A l’article, considerarem en detall quin tipus de poda de noguera és a la tardor i quin és el seu ús.

Per què podar les nous a la tardor

Instruccions per a principiants: com podar una noguera a la tardor segons diferents esquemes

A finals d’estiu o principis de primavera, el creixement dels brots s’alenteix, la planta es prepara per a temps freds. La poda de tardor cura l'arbre. Gràcies al procediment, es treuen totes les parts innecessàries de la planta: brots secs i febles, branques infectades, primes i malaltes. La noguera millora la immunitat, és menys susceptible de patir malalties i atacs d’insectes. La poda prepara l’arbre per a l’hivern, de manera que pot suportar les gelades i donar fruits en abundància l’any que ve.

La poda millora l’aspecte de la planta: els jardiners tallaran tots els brots caòtics i entrellaçats. Després del procediment, l’arbre sembla ben cuidat i ordenat.

És obligatori

La poda de tardor és necessària si els residents a l’estiu volen millorar la salut de l’arbre, allargar la seva vida i obtenir una collita rica i saborosa cada any. Per als arbres madurs, el procediment és necessari per augmentar el nombre de branques de fruita.

Si no talleu la planta, els brots s’espesseixen, el rendiment disminueix, les malalties i les plagues apareixen més sovint. Les branques febles es trenquen al vent. És difícil rehabilitar aquest arbre; es triguen uns quants anys.

Dates de poda de tardor

El calendari del procediment depèn de quan la noguera vessi el fullatge.... Això sol passar al setembre-octubre. En triar una data, es presta atenció a les condicions climàtiques de la regió en creixement i a la temperatura. Els residents a l'estiu recomanen tallar la planta en un matí tèrboles i sense vent a una temperatura d'almenys + 10 ° C. No realitzeu el procediment en temps de pluja.

Atenció! La poda es poda 2-3 setmanes després de la fructificació. Si les inflorescències van aparèixer al maig, la collita es cull a principis de setembre. Si al juny, es treuen les nous abans de principis d’octubre. No cal esperar la maduració completa: els fruits es cullen de color verd i es posen a la caixa durant dues setmanes.

Tipus

Hi ha diversos tipus de guarnició de noguera: rejoveniment, sanejament, conformació, regulació. Cadascun d’ells té el seu propi propòsit i es realitza segons normes estrictes. La tècnica equivocada farà que la planta faci més mal que bé.

Anti edat

La poda rejovenidora és rellevant per als arbres de més de 10 anys, quan el rendiment de les plantes madures disminueix gradualment, el nombre de nous cada cop és menor. En el procés de poda, els jardiners treuen les branques laterals, els brots llargs nous i els brots que creixen a l'arbre. Gràcies al procediment, la vida útil de la planta augmenta, apareix un lloc per al desenvolupament de noves branques i fructífers. La corona de l’arbre adoptarà la forma correcta i els fruits secs es faran grans.

El procediment també és rellevant per a aquells arbres que donen constantment fruits pobres. Aquestes plantes es poden cada 7 anys. Com més gran sigui l’arbre, més intensa és la poda.També, un procediment de rejoveniment salvarà un arbre que ha patit gelades.

Sanitaris

La poda sanitària es fa si l’arbre té molts brots secs i febles. Estan deformats, recoberts de taques i floreixen, canvien de color. Aquestes branques creen un entorn favorable per al desenvolupament de malalties i la reproducció de plagues, per tant, un procediment sanitari és la prevenció de la seva aparició. A més, l’esdeveniment restableix la força de la planta si ja ha estat malalt. Molt sovint, les nous estan afectades per la marsoniasi, la bacteriosi i les taques marrons.

És interessant:

Com conrear macadàmia de fruits secs a casa

Anacards: beneficis i perjudicis per a les dones

Quins són els fruits més sans per a les dones?

Formatiu

La poda formativa té com a objectiu estimular el creixement i desenvolupament de brots saludables, augmentant els rendiments. Gràcies al procediment es reforça la immunitat de la noguera, la corona es torna poderosa i resistent a factors externs. També s'utilitza poda formativa quan les plantes joves necessiten ajuda per a la formació de corones. És important que l’arbre creixi uniformement de longitud i amplada i que els nous brots es distribueixin uniformement sobre les branques de l’esquelet. El procediment es realitza a l’octubre, quan finalitza el flux de saba.

Atenció! Durant la poda formativa, els cultivadors escurcen la tija mitjana i totes les branques esquelètiques. Això és necessari per obtenir una nova branca esquelètica si ha patit alguna de les existents.

Reguladora

La poda reguladora es realitza a partir dels 7-8 anys després de la sembra. En aquest moment, a la corona s’han format un gran nombre de petits brots i processos laterals que interfereixen en la fructificació normal. Les fulles no reben la quantitat de llum necessària, s’enfosqueixen les unes a les altres i els brots de creixement propers. Els residents a l'estiu recomanen tallar branques semiesquelètiques del nivell inferior i aprimar la corona. També es treuen brots amb danys mecànics i ferides.

Esquemes de poda formativa

La formació de la corona es duu a terme segons l'esquema de forma de copa, líder, en forma de copa.

La tècnica de lideratge és una manera de distribuir les branques de les bastides al voltant del tronc de l’arbre en espiral. Les branques laterals es deixen als tres nivells inferiors fins que comença la fructificació, després s’aprimen fins que s’eliminen completament. Gràcies al patró de líder, la corona està ben il·luminada des de totes les direccions, cosa que contribueix a augmentar els rendiments.

En podar en els nivells, es deixen 3 branques de marc a cada nivell, la distància entre les quals és d'almenys 15 cm. Un arbre adult hauria de tenir uns 5-6 nivells. La part inferior s'elimina durant el procediment: no hi ha cap branca que creixi fins a 1,5 m sobre el sòl. La corona s'aixuga amb la poda amb forma de palangre.

Recorren al règim en forma de copa per fer més còmoda la collita. La corona en forma de bol permet passar aire, creant condicions favorables per al desenvolupament de fruites. La poda es realitza durant 3 anys, retirant anualment les branques centrals fins que l'arbre tingui 4 branques esquelètiques a una distància de 30 cm les unes de les altres. Els brots restants es creuen amb les branques dels nivells superiors.

Instruccions per a principiants: com podar una noguera a la tardor segons diferents esquemes

Preparació de fruits secs per podar

El treball comença només amb arbres per sobre dels 1,5 m. Després de la fructificació, la noguera es rega per última vegada i es deixa anar el sòl per tal d’absorbir millor la humitat. No s’aplica fertilitzant a la tardor, és millor fer-ho a la primavera i a l’estiu.

Els residents a l'estiu paren atenció al fet que no hi ha plagues i malalties a l'arbre. Si hi ha signes de dany, primer es tracta la planta i només s’inicia el procediment. A més, els jardiners vigilen la neteja de la zona del jardí; no hi hauria residus, males herbes i residus de plantes. Les fulles caigudes es recullen i es cremen.

Com podar les nous a la tardor

Per tal de tallar les nous a la tardor de forma competent i sense fer mal a la planta, els jardiners preparen eines amb antelació i estudien les instruccions.

Materials i eines necessàries

Per eliminar brots verds i brots joves prims, utilitzeu unes tisores de jardí o una poda amb una punta afilada. Una eina contundent perjudicarà les plantes, després que es queden talls esquinçats sobre la noguera, es curen durant molt de temps i serveixen com a llit calent per al desenvolupament de malalties i plagues. El mànec de l'equip de jardí ha de cabre perfectament a la mà i no relliscar. Les nanses de cautxú són molt còmodes. Abans del seu ús, l’inventari es desinfecta en una solució feble de permanganat de potassi.

Utilitzeu una serra de mà o gasolina per tallar branques gruixudes i velles. Si les branques són altes, una escala i un folre amb mànecs llargs d'alumini. Els jardiners experimentats recomanen estar atents a les normes de seguretat personal.

Atenció! Per a qualsevol tipus de poda, cal un terreny de jardí. És una substància gruixuda i tova a base de resina de fusta. El terreny de jardí protegeix les llesques de bacteris i microbis, afavoreix la curació ràpida de ferides. Quan s’utilitza vara, s’utilitzen guants de goma i un respirador.

Instruccions pas a pas per a podar

El procediment s’inicia examinant l’arbre: els residents d’estiu determinen quines branques i sobre quina capa cal treure. A continuació, comencen a retallar:

  • escurçar els brots biennals de més de 60 cm i les branques seques;
  • tallar les branques trencades i malmeses durant la collita;
  • traieu 1-2 branques esquelètiques que creixen al centre de la corona;
  • tallar brots fins i llargs;
  • tallar el creixement jove;
  • es retalla l'engreix i els brots afectats per insectes;
  • lubricar els llocs de talls amb el terreny del jardí.

Errors a evitar

Un error comú que cometen els jardiners novells és tallar branques a zero. Es recomana deixar les branques curtes de fruites d’uns 20-40 cm, de manera que es converteixin en brots fructífers l’any que ve. Així mateix, els residents d’estiu obliden desinfectar les eines del jardí, és per això que la noguera es contagia de malalties o es fa malbé per plagues.

Les nous també pateixen pel fet que els jardiners no observen la capa. En cada capa, s’han de deixar 3-4 branques esquelètiques. En cas contrari, la poda formativa o reguladora no serà beneficiosa.

És interessant:

Les ametlles són els millors fruits secs per a les dones?

Per què els pinyons són útils per a les dones

Característiques de podar un arbre jove i vell

Si podreu arbres joves (fins a 5 anys), presteu atenció al creixement verd jove. Hi ha molta quantitat a la capa inferior, raó per la qual les branques estan poc il·luminades. Eliminen el sobrecobriment amb les tisores del jardí: és prim i no necessita eines especials. Es creu que quan es poda, la noguera no ha de ser lubricada amb vernís de jardí; les petites ferides es curaran pel seu compte.

Atenció! En els primers anys, es presta especial atenció a la poda formativa. Malgrat que la fruita de noguera encara no dóna fruits, és en aquest moment que és important assegurar-se que les branques creixen en la direcció correcta. No es permet engrossir plantes joves.

A partir dels 7-10 anys, es realitza anualment un procediment de rejoveniment. Això és tan important com regar o alimentar puntualment. Si la corona no és visible a l'arbre, es tallaran tots els brots no fructífers i deformats. No hauríeu de tenir por de mesures tan dràstiques: això rejovenirà l'arbre i allargarà la seva vida. Els jardiners asseguren que les branques no creixin cap a la corona.

Atenció post-procediment

Quan les ferides es curen, es ruixa la nous amb una solució de líquid o urea de Bordeus. Això es fa per protegir l’arbre de malalties i plagues. La planta es tracta al matí o al vespre, utilitzant un flascó amb esprai amb una solució.

Les plantes adultes hibernen sense refugi i els arbres joves s’embolcallen en arpillera per a l’hivern. La base del tronc es mulla amb fencs o encenalls de fusta - això protegeix el sistema radicular de la congelació. Aquesta regla és especialment vàlida per a regions amb un clima fred i canviable.

Consells de jardineria experimentats

Els jardiners experimentats recomanen la poda formativa en diverses etapes.... En el segon any després de la plantació, es tria un tret vertical fort, i les branques restants es punxen. Al tercer, es tallen els processos laterals i es forma la corona, i a la quarta, es queden 5-6 branques esquelètiques a la corona.

Els residents a l'estiu aconsellen, durant el procediment, controlar l'estat de l'arbre. Per exemple, si la femella està malalta, és millor ajornar el procediment. No té cap sentit intentar curar una planta fins que es desfai de bacteris i gèrmens.

Si després de retallar, les ferides no es curen durant molt de temps, aleshores es tornen a tractar amb var. Si no és així, utilitzeu massilla d’argila: es barregen 2 parts d’argila amb 1 part de mulleina i 2 parts de fenc fi. La barreja es dilueix amb aigua fins a una consistència espessa.

Conclusió

Les nogueres joves i perennes necessiten poda. Durant el procediment, els jardiners treuen brots vells, secs, infèrtils i danyats. Les tisores de jardí s’utilitzen per tallar branques primes, una serra per a gruixudes. L’instrument ha de ser agut, en cas contrari, les laceracions es guarien durant molt de temps. Després que els brots es trituraran amb vernís de jardí, es tracta amb una solució de sulfat de coure i es prepara per a la hivernada. Sense podar, l’arbre es fa dèbil, s’espesseix i produeix fruits pobres.

 

Afegeix un comentari

Jardí

Flors