"Cigne" de lligabosc comestible per consumir i elaborar postres

El cigne està lluny d’una nova varietat de lligabosc, però la seva popularitat entre els residents d’estiu continua sent estable. Això es deu a les seves característiques positives, incloent no només el gust agradable de la fruita, sinó també la resistència a les gelades, la sense pretensió i l’aspecte decoratiu dels arbustos.

Què és aquesta varietat de lligabosc

El cigne és una varietat comestible de maduresa madura. Aprovat per al cultiu a totes les regions.

La fructificació comença 3-4 anys després de la plantació, el rendiment mitjà és de 40 c / ha. Els fruits tenen una carn densa, que afecta favorablement a la qualitat i la transportabilitat.

Breu història d’origen i distribució

Bàsicament lligabosc creix a l’hemisferi nord. La majoria dels arbustos són decoratius: els fruits que hi apareixen no es mengen. La planta es va començar a domesticar a principis del segle XX. Durant aquest temps, els criadors han criat moltes varietats comestibles, una de les quals és el cigne.

Aquest és el lligabosc de la línia de Kamchatka. La varietat va ser criada per criadors de l'Institut All-Russian de Recursos Genètics Vegetals amb el nom de V.I. NI Vavilov (Sant Petersburg) sobre la base del lligabosc de Pavlovskaya i les plàntules del formulari núm. 21-1.

La varietat va ser inclosa al Registre Estatal de Rússia el 1999.

Característiques i descripció dels arbustos

Cigne de lligabosc comestible per a consums i postres frescos

El cigne és vigorós (alçada aproximadament 2 m), amb extensió moderada de matolls amb corona arrodonida i branques rectes i fortes. Els brots joves són suaus, tenen una tonalitat verd marró, l'escorça dels més vells és més marró i s'exfolia amb el pas del temps.

Les fulles són grans, allargades-ovalades de base i àpex punxegudes, lleugerament convexes, pintades amb un ric color verd.

Durant la floració, que es produeix a principis de maig, les flors groguenques de mida mitjana apareixen per parelles en els axils del full.

Referència Els dissenyadors del paisatge solen utilitzar aquesta varietat de lligabosc per decorar jardins i crear tanques.

Resistent a les temperatures

Els arbustos poden suportar temperatures fins a -40 ... -50 ° C i no tenen por de tornar les gelades a la primavera. No necessita refugi fins i tot quan es cultiva a les regions del nord.

Humitat i resistència a la sequera

La varietat es caracteritza per un grau mitjà de resistència a la sequera. Això significa que els arbustos toleren l’absència de reg durant un mes i al mateix temps donen fruits, però amb una falta d’humitat més llarga, el rendiment disminueix, les baies perden pes i apareix l’amargor al seu gust.

Amb un reg excessiu i una humitat estancada, hi ha el risc de deteriorament del sistema radicular.

Resistència a malalties i plagues

La varietat és resistent a la majoria malaltiesperò, si es incompleixen els requisits agronòmics, es poden desenvolupar els següents:

 • floridura en pols;
 • cercosporosi;
 • virus del mosaic;
 • càncer de bacteris.

Entre les plagues, el perill més gran per al cigne és l’àfec, també hi ha el risc de ser afectades per les paparres, els dits i les erugues.

Característiques i descripció de fruites

Cigne de lligabosc comestible per a consums i postres frescos

Les baies són de forma cilíndrica allargada, amb forma de bóta, creixen fins a 2,7 cm de llarg i pesen 1,2-1,6 g. La pell és densa, borrosa, de color blau blavós amb un lleuger recobriment cerós.

La polpa és de color beix amb una tonalitat verda, densa i agosarada. Té un sabor dolç i amarg i un aroma suau i agradable.

Els fruits contenen un 8,4% de sucre, un 2% d’àcid, 63,6 mg d’àcid ascòrbic, a més de iode, zinc, silici, pectina, potassi, vitamines dels grups A, C, B.

Àmbits d'aplicació

Els fruits del cigne es distingeixen per la seva versatilitat.... Són aptes per a consums frescos, congelació, preparació de compotes, sucs, conserves, melmelades i altres tipus de conservació. També s'utilitzen com a farciment de productes cuits i per elaborar vins casolans.

Les fulles i les branques s'utilitzen en la medicina tradicional per a la preparació de decoccions i infusions medicinals.

Avantatges i desavantatges de la varietat

Avantatges del Cigne de lligabosc:

 • sabor agradable per a postres i composició química rica de baies;Cigne de lligabosc comestible per a consums i postres frescos
 • bona transportabilitat;
 • aparença decorativa dels arbustos i la possibilitat del seu ús en el disseny del paisatge;
 • resistència a les gelades;
 • fruita primerenca;
 • la possibilitat d’ús universal de fruites;
 • desenvolupament lent dels brots durant els primers anys de vida;
 • bona immunitat davant malalties i plagues;
 • baixa esmicolada.

Contres de la varietat:

 • susceptibilitat als atacs de pulgons;
 • collita difícil;
 • la presència d’agradesa en el gust.

Tecnologia en creixement

Malgrat la sense pretensió i la resistència de la varietat, es necessita una cura adequada i unes condicions confortables per obtenir arbustos saludables i abundants.

Adequat per plantar planters de 35-40 cm de llargada amb un sistema d’arrels tancat i 3-4 brots forts.

Referència Perquè els arbustos amb un sistema d’arrel obert s’arreglin millor, abans de plantar, es col·loquen en una solució d’un estimulador de creixement (“Epin”, “Kornevin”) durant 2-3 hores.

Condicions òptimes

El lligabosc es planta en una zona protegida i ben il·luminada... A l'ombra parcial, els arbustos creixen i es desenvolupen bé, però la falta de llum afecta negativament el rendiment i el gust de les baies.

El regatge aquàtic és perjudicial per al sistema radicular de les plantes. Per tant, a l’hora d’escollir un lloc per plantar, es comprova el nivell d’aparició de les aigües subterrànies: haurien d’estar com a mínim a 1 m de la superfície terrestre.

El cigne prefereix sòls lleugers i fèrtils, amb bona aireació, permeabilitat a la humitat i acidesa baixa o neutra. La millor opció és un sòl mitjà o lleugerament podzolitzat, llom o sorra.

Termes i normes d’aterratge

El cigne es planta a la primavera (març) o a finals d’estiu a principis de tardor (agost-setembre).

Referència Quan es planten a la primavera, els arbustos solen emmalaltir, atordir-se i no tenen temps per adaptar-se al començament de la primera època de creixement.

Esquema de desembarcament:

 1. Cavar les ranures de seient de 40 × 40 cm.
 2. Ompliu una capa de drenatge de maons trencats, còdols o runes fins a la part inferior.
 3. Aboqueu per sobre la barreja de nutrients (la meitat de la terra excavada, 2 galledes de compost, 1 litre de cendra, 50-60 g de superfosfat).
 4. Formeu un turó de terra al centre, poseu-hi una plàntula al damunt i esteneu-ne les arrels.
 5. Ompliu tots els buits a la fossa i aigua (consum d’aigua - 2 cubetes per arbust).
 6. Quan el sòl s’instal·li després de regar, afegiu més barreja de nutrients per tal que el collar d’arrels tingui 2-3 cm de profunditat.

La distància entre els arbustos ha de ser com a mínim d’1 m, entre les files - 2 m.

Més cura

El lligabosc es rega 1-2 vegades per setmana, abocant 10-15 litres d'aigua a cada matoll. La freqüència de reg es fa augmentar segons sigui necessari, per exemple, durant els estius secs i calents.

Referència Per mantenir la humitat al sòl, es mulla amb torba.

Després de regar o ploure, el sòl es deixa anar per millorar la saturació de les arrels amb humitat i oxigen, i es fa herba per eliminar les males herbes que espesseixen la zona.

Les plantes comencen a alimentar-se 1-2 anys després de la sembra. A la primavera s’apliquen 5-8 kg de fems a cada matoll, a la tardor, fertilitzants minerals complexos, preferiblement aquells en què s’incrementa el contingut de potassi i fòsfor.

A la primavera (abans del brot) i a la tardor (abans de les gelades), es realitza poda sanitària, eliminant les branques velles, malmeses i creixents.Per a matolls de més de 7 anys, cada 3 anys, rejovenidora poda - a la tardor es tallen tots els brots, deixant el cànem de 30-40 cm de llarg.

Possibles problemes, malalties, plagues

Malalties que poden afectar el Cigne:

Malaltia Els símptomes Tractament
Mofa en pols La floració blanca es forma a la part posterior de les fulles Tractament amb Tiovit, Topaz
Cercosporosi A les plaques de les fulles apareixen taques blanques amb vores marrons Aspersió dels matolls amb "Fundazol" o sulfat de coure
Virus del mosaic Les fulles es desenvolupen malament i es contrauen No hi ha cura. Es desconeixen i cremen els arbustos afectats
Càncer Apareixen sors a la fusta Les plantes es desenterren i es cremen. Per prevenir la malaltia, els arbustos a la tardor, primavera i durant la floració es tracten amb sulfat de coure

Entre les plagues d’aquesta varietat, els àfids són especialment perillosos. Per evitar-ne l’aparició, les plantes s’assequen amb infusió d’all i pebre. Si els insectes ja han atacat els arbustos, es tractaran amb insecticides ("Aktara", "Biotlin", "Iskra").

Les plantes també poden atacar les paparres, els dits i les erugues. Per combatre’ls s’utilitzen preparacions insecticides (“Inta-Vir”, “Actellik”).

Referència L’ús d’insecticides només es permet abans de la brotació i després de la recol·lecció.

Hivernada

Comencen les plantes prepareu-vos per a l’hivern a principis d’octubre. Per fer-ho, es tallen els arbustos i es netegen i es netegen els terrenys del lloc de residus vegetals i altres restes biològiques per evitar el risc de plagues i malalties fúngiques.

Després d’això es deixa anar el sòl, s’apliquen fertilitzants fòsfor-potassi, abocats amb fungicides (“Vectra”, “Gamair”) i insecticides (“Akarin”, “Aktara”) per prevenir malalties i l’aparició d’insectes i paja amb torba.

Els arbustos toleren bé les gelades i no necessiten aixopluc.

Reproducció

El cigne es propaga per esqueixos verds o lignificats, en captació i divisió del matoll.

A l’estiu, després de la collita, es tallen talls verds de 7-12 cm de llarg de la part central de les tiges de manera que cadascun tingui 4 internodes amb un brot i una fulla. A la tardor o a la primavera, es cullen esqueixos lignificats amb 3-5 internodes a cadascun.

Els talls es tracten amb un estimulant de creixement (Kornevin), col·locat en una barreja de torba-sorra (proporcions 1: 2), aprofundint per 2-4 cm, el recipient amb plantes està cobert de polietilè. La terra es rega diàriament, i l’hivernacle es retorna. Els talls s’arrelaquen després de 2-3 setmanes.

Per a plantes madures s’utilitza el mètode de divisió. S’excaven els arbustos, es divideix el sistema d’arrels en diverses parts, les seccions es tracten amb una solució de cendra i després es planten en un lloc permanent.

Per a la reproducció, es tria una captura forta que creix a sota, posant-la cap a terra i enterrada-la. Quan forma un sistema d’arrel independent, es separa de l’arbust mare i es planta al terra.

Característiques del cultiu d'aquesta varietat, segons la regió

La tecnologia de cultiu del cigne no depèn de la regió, només difereixen els termes òptims aterratge planters. Així, en els climes temperats, és millor plantar plantes a mitjans de setembre i a les regions del sud, a principis d’octubre.

Referència En el cas de la plantació primaveral, es guien pel moment de la fusió de la neu.

Varietats pol·linitzants

Aquest cultiu és autòctil, de manera que es planten varietats pol·linitzadores adequades a prop.

Els millors pol·linitzadors per al cigne són:

 • Kamchadalka;
 • Moraine;
 • Ocell blau;
 • Malvina;
 • Cargol blau.

Referència Per augmentar la probabilitat de pol·linització, es planten a prop de 3-6 varietats diferents.

Ressenyes de residents d’estiu

Als jardiners els va agradar la varietat, com ho demostren les seves crítiques positives.

Maria, Ufa: "Crec el Cigne per mi mateix; el rendiment no és prou alt com per a ser suficient per a la venda. M’agrada la varietat perquè dóna molt saborós i baies sanes, que no s’esmicolen immediatament després de la maduració. Els arbusts són molt bonics, en tinc tota una tanca al meu lloc. L’únic desavantatge de la varietat és la seva susceptibilitat als àfids ".

Natalia, Voronezh: “Fa més de 6 anys que creixo aquest lligabosc, he provat altres varietats, però d’alguna manera no s’han arrelat amb mi. M'encanta el cigne pels seus grans fruits saborosos, la resistència a les gelades i la sense pretensió ".

Victoria, Nizhnevartovsk: "Com que hi ha diverses varietats de lligabosc en el lloc, puc dir que és el que més m'agrada del cigne. Una planta completament sense pretensions, ni tan sols cal cobrir-la per a l’hivern. El més important és regar regularment i tallar les branques seques. Els arbusts són molt bonics, i les baies són saboroses i saludables. "

Conclusió

El cigne és una de les primeres varietats de lligabosc comestible criades per criadors. Tot i no ser el màxim rendiment, molts residents a l’estiu prefereixen conrear-lo. Això es deu a la sense pretensió, la resistència a les gelades dels arbustos i el gust agradable de les grans grans.

Afegeix un comentari

Jardí

Flors