Què és un assecador de blat de moro, com funciona i com fer-ho tu mateix

El blat de moro continua exigint el mercat mundial, malgrat la caiguda dels preus de compra. Però hi ha un matís important: el contingut d’humitat del gra collit és del 35-40%. L’emmagatzematge a llarg termini requereix un 15% o menys. Per tant, s’utilitzen assecadors especials per reduir el contingut d’humitat de les matèries primeres.

Què és un assecador de blat de moro

Què és un assecador de blat de moro, com funciona i com fer-ho tu mateix

Els assecadors de gra van aparèixer gràcies a l’aparició de combinacions d’alt rendiment. La recol·lecció de grans volums ens va fer pensar en una manera accelerada de realitzar treballs preparatoris abans de l’emmagatzematge.

Antigament, els cereals s’assecaven a l’aire lliure al sol. Aquest és un procés llarg i no garanteix l'assecat d'alta qualitat. A més per a volums industrials es necessitaven grans zones. Per tant, es van crear assecadors de gra.

Aquestes unitats es divideixen en mòbils i estacionàries. Les diferències rauen en les seves característiques de disseny.

Els assecadors de blat de moro són dels següents tipus:

 1. La meva. És una unitat estacionària muntada sobre una base sòlida. Té 2 eixos verticals amb el mateix volum. L’assecatge del blat de moro es realitza mitjançant aire calent. En una passada, el gra no perd més del 6% d’humitat, per tant, es necessiten diverses passades per assecar de gran qualitat. Segons les dimensions, s’assequen de 8 a 16 tones en un cicle.
 2. Tambor Es consideren unitats mòbils, ja que són de mida compacta. El disseny té tres elements principals: tambor, zona de calefacció, cambra de refrigeració. Tot i que petits, els assecadors de tambor són força eficients. Per un canvi, aquests dispositius són capaços de processar 10-600 tones de blat de moro, segons el model.Què és un assecador de blat de moro, com funciona i com fer-ho tu mateix
 3. Cambra. Es tracta d’estructures grans que s’utilitzen a escala industrial. Tenen 2 cambres amb un fons perforat. El gra està cobert de capes: cada següent després d’assecar-se l’anterior. El disseny compta amb cargols especials dissenyats per barrejar capes. Els assecadors de cambra proporcionen el percentatge d’humitat de blat de moro necessari en una passada.
 4. Circulant. Aquests assecadors funcionen segons un principi similar als assecadors de mina. El gra es divideix en 2 corrents. Després d'assecar-se al primer eix, es redirigeix ​​una petita quantitat de blat de moro cap al segon. Allí es barreja amb matèries primeres humides. Gràcies a aquest esquema s’obté gra parcialment assecat. Després d'això, es torna al primer eix. El cicle es repeteix fins que s’assequi completament.

Principi de funcionament

L’assecat del gra es fa gràcies a l’aire calent. L’essència del treball és reduir el contingut d’humitat del blat de moro fins al 15%. Sense això, el gra no es pot guardar durant molt de temps.

L’equilibri és important. Un augment de la temperatura augmenta la productivitat de la instal·lació, però si la temperatura és massa alta, el gra cremarà. Per tant, en el disseny de l’assecador sempre s’inclou un sistema de control de la temperatura.

Com s’asseca el blat de moro a escala industrial

Sovint a escala industrial, el blat de moro s’asseca a la panotxa. Per a això s’utilitza un assecador de gra de cambra. El procés té lloc a temperatures de +35 a + 50 ° C.

L'eliminació d'1 kg d'humitat requereix uns 8,5 MJ d'energia tèrmica. L’eficàcia dels assecadors de cambres és d’aproximadament el 35%, i de les assecadores de mines del 60%.

A la primera fase, comencen amb un escalfament previ de la matèria primera. Per fer-ho, utilitzeu temperatures elevades, ja que l’embrió s’escalfa més lentament.Basant-se en l'experiència científica, l'escalfament a una temperatura de + 50 ° C redueix el temps d'assecat de les matèries primeres en 7 hores i augmenta el rendiment d'humitat gairebé un 11%. Com a resultat, la productivitat de la planta augmenta un 22% en comparació amb l'assecat convencional.

El blat de moro primer s’asseca a la panotxa, ja que els grans humits són difícils de separar sense danys. Les orelles s’assequen fins al 18-20% d’humitat, després del trinxat del gra. Després s’envia per assecar-se definitivament.

Hi ha un tractament diferenciat. Permet augmentar la productivitat de les unitats en un 20-30%. El principi és augmentar gradualment la temperatura.

És interessant:

Què és un arat de blat de moro i com fer-ho tu mateix

Com netejar el blat de moro dels cereals a casa: els millors mals de vida per processar ràpidament una verdura

Com distingir el blat de moro de pinsos i els usos dels dos tipus

Especificacions i dimensions de l’assecadora

En els darrers anys, s’utilitzen més sovint els assecadors de mina. A la taula es presenten les característiques tècniques de les unitats.

Característica Tarifa mínima Tarifa màxima
Eliminació de la humitat del blat de moro del 25% al ​​15%, t / h 2,5 22
Capacitat, m³ 16 78
potència, kWt 12 60
Consum de gas natural per tona, m³ 1,1 1,1
Alçada, m 10,5 24,9
Longitud, m 5,35 6,5
Amplada, m 5 5,7

Com fer un assecador de blat de moro

És fàcil fer un assecador de blat de moro amb les teves pròpies mans. El seu rendiment no es pot comparar amb els homòlegs de fàbrica, però el cost serà mínim.

Quins materials es poden fer

Per fer un assecador, necessitareu els següents materials i eines:

 • barril metàl·lic;
 • canonada metàl·lica amb un diàmetre de 200 mm;
 • turbofan;
 • un tub resistent a la calor per a un turbofan (sol ser de goma, però també n'hi ha de metàl·lics);
 • cremador de gas;
 • màquina de soldar;
 • trepant;
 • Búlgar.

Instrucció pas a pas

Després de preparar tots els materials, comencen a muntar:

 1. En una canonada amb una secció de 200 mm, es realitzen forats amb un trepant per tota la superfície a una distància de 20 mm. Diàmetre del forat - 2-3 mm. La part superior es fa cervell.
 2. A la mateixa canonada i a la bóta, es talla un forat cadascun amb un diàmetre que coincideix amb la canonada del turbofà.
 3. Al costat oposat, es talla una porta a la bóta de la part inferior. Caldrà extreure el gra.
 4. La canonada gran s'introdueix a la bóta perquè els forats s'alinein. Després d’això, es solden.
 5. Connecteu el turbofan. Per fer-ho, li van posar una canonada i la van posar a la canonada del barril.

Això completa la producció. S'aboca el blat de moro a la bóta per al seu ús. Després d'això, el cremador s'encén i la seva flama es dirigeix ​​cap al turbofan en funcionament. L’aire calent entrarà a la canonada interior, i d’allà pels forats cap a les matèries primeres seques.

Com assecar el gra sense assecador

Els petits volums de gra es solen assecar a l’aire. Per fer-ho, agafeu algun tipus de material de full i poseu-lo a una distància de diversos centímetres del terra. Després d’això, s’estén el blat de moro. El sol farà que les orelles s’assequin.

Al cap d’una setmana, els grans s’eliminen de les panotxes i s’envien a l’assecat final. Les matèries primeres es transfereixen a la tela i s’aboca al teixit. El lloc ha d’estar ben ventilat. Perquè la matèria primera no comenci a podrir, s’agita diàriament.

Molta gent també utilitza escalfadors elèctrics. S'aboca el gra en recipients baixos amb una capa de fins a 2 cm i es posa a prop de l'escalfador. Per garantir la circulació d'aire, s'utilitza addicionalment un ventilador.

El blat de moro també s’asseca sobre l’estufa. Per fer-ho, s’aboca a les xarxes. L’aire càlid eliminarà gradualment la humitat de les mongetes mentre cuines.

Els assecadors de fruites moderns també funcionen bé. Per això, els grans separats de les panotxes es col·loquen a les reixes en una sola capa. Eixut a + 40 ° C. Cada 1,5 hores, els grans es barregen i es canvien les safates.

Què és un assecador de blat de moro, com funciona i com fer-ho tu mateix

És interessant:

Què és una sembradora de blat de moro: principi de funcionament, revisió dels millors models

Què és un condicionador de blat de moro, com funciona i com fer aquesta unitat amb les teves pròpies mans

Conclusió

El blat de moro s’asseca tant a casa com a la feina. És un procés senzill. L'equip de fàbrica és més equilibrat i eficient, però costós. Per tant, molts agricultors prefereixen fer el seu propi assecador. Això requerirà una mica de material, la meitat del qual es pot trobar a qualsevol llar.

Afegeix un comentari

Jardí

Flors