Aprenem de residents d’estiu experimentats com pessic el tomàquet correctament: una anàlisi dels matisos i una descripció pas a pas del procés

L'eliminació puntual i competent dels fillastre dels tomàquets ajudarà a obtenir plantes fortes i una collita rica. Quan peleu brots, tingueu en compte l’altura de la varietat, les peculiaritats del desenvolupament de les tiges i les condicions de plantació. Oferim una tecnologia pas a pas amb una foto de com pinchar correctament els tomàquets de diferents tipus, des d’alçades fins a varietats estàndard.

Què passa i què sembla un fillastre

El picot és l'eliminació de processos laterals que apareixen en els axils de les fulles de la tija principal de la planta. Els jardiners novells de vegades confonen els germanastres amb fulles o pinzells de flors.

Aprenem de residents d’estiu experimentats com pessic el tomàquet correctament: una anàlisi dels matisos i una descripció pas a pas del procés

Com distingir un fillastre d’un pinzell i una fulla de fruita

Per no esborrar accidentalment el raspall, considereu atentament la planta:

 • el fillastre sempre creix fora del pit - una zona aprofundida entre la fulla i la tija principal del tomàquet;
 • a la tija es forma un racema de flors, ni tan sols hi ha rudiments de fulles; només són visibles els cabdells.

Alguns fillastres també tenen cabdells. En aquest cas, esperen un parell de dies fins que creixi el rodatge, per no confondre’l amb un pinzell de fruita.

Per distingir un procés lateral d'una fulla, mireu de prop la pestanya. El fillastre sempre creix a partir del cos d'una fulla gran i desenvolupada, amb el pas del temps, té diverses fulles petites.

Stepson o no

Per saber si cal pessigar un determinat varietat de tomàquet, consulteu la informació de la bossa de llavors o trobeu la descripció de la varietat a Internet.

És possible i què passarà si no pessigueu els tomàquets

La picadeta es realitza de manera que la planta doni tota la seva força a la formació de fruits i no els gasti a alimentar brots addicionals.

Atenció! Si no s’elimina el pas de forma puntual, la massa verda del matoll creixerà, a causa d’una mala ventilació, augmentarà el risc de malalties. La planta forma pocs ovaris al raspall, i els fruits formats seran petits.

Tenint això en compte, els criadors han criat moltes varietats que no necessiten pessic.

Quines varietats no podeu pessigar

Aprenem de residents d’estiu experimentats com pessic el tomàquet correctament: una anàlisi dels matisos i una descripció pas a pas del procés

Menys d’edat no hi fan fillastres tomàquets determinants de varietats estàndard. El seu creixement és limitat i els brots laterals creixen malament. Per tant, la planta té la força suficient per proporcionar aliments per a tiges addicionals i ovaris.

A les zones amb un clima càlid en terreny obert, l’espessiment no perjudica les plantes, però a les regions amb temperatures baixes a l’estiu i humitat elevada, contribueix a l’aparició de malalties bacterianes, quan es produeix el desenfocament tardà. En aquest cas, es recomana enganxar els tomàquets de mida gran.

Com tallar els germans

Una eliminació inexperta o intempestiva dels fillastres condueix a malalties plantes, atura el seu desenvolupament i redueix la productivitat.

Normes fonamentals

Per obtenir un arbust saludable i amb un desenvolupament òptim, seguiu les següents regles de fixació:

 1. El procediment es realitza regularment, almenys un cop per setmana. Amb aquesta freqüència, serà possible notar puntualment els processos que apareixen en els sinus.
 2. No regeu el terra abans de pessigar.
 3. Es treuen brots de 3 a 5 cm de llarg. Quan es tallen brots de més de 5 cm, la planta experimenta estrès, les ferides cicatriuen.
 4. Els petits passos es trenquen fàcilment i amb un esmicol. Si han superat la fase de formació del primer full, s'utilitza una eina afilada per retallar.
 5. Tots els instruments es pre-desinfecten amb una solució de permanganat de potassi o clorhexidina. D’aquesta manera s’evitarà la transmissió de malalties d’un matoll a l’altre.
 6. Es deixa un petit "toc" al pit de manera que no es formi un nou tret addicional al lloc de l'antiga.

El millor moment per eliminar brots laterals és al matí. Durant aquestes hores, el moviment de sucs i nutrients és menys actiu que durant el dia. Els processos són més fràgils i són més fàcils de descompondre. Durant el dia, les ferides tindran temps per curar-se, i al vespre es regen les plantes.

Robar: tecnologia i característiques

A l’hora de formar arbustos, es tenen en compte el tipus de creixement del tomàquet, les condicions de cultiu i els mètodes de pinçament.

En camp obert

Aprenem de residents d’estiu experimentats com pessic el tomàquet correctament: una anàlisi dels matisos i una descripció pas a pas del procés

Quan cultiveu tomàquets a terra oberta, traieu brots addicionals, seguint les regles bàsiques de pinçament. El procediment no es realitza en període de pluges: les tiges plenes d’humitat es tornen més flexibles i denses, es trenquen malament. Hi ha un risc elevat de patir malalties. És millor esperar el temps sec i treure brots sobrepassats que perdre els cultius per malaltia.

En les varietats estàndard de canya curta en camp obert, no cal tallar les fases.

A l’hivernacle

En hivernacles Tradicionalment, es conreen varietats altes i mitjanes amb una alta intensitat de formació de stepons. Quan es processa un cop per setmana, els brots laterals se superen. Es trenquen almenys dues vegades a la setmana, evitant que s’espesseixin les plantes.

Consells! A la vigília de pessigar, no regeu el sòl a l’hivernacle per tal d’aconseguir aire sec. Proporciona una bona ventilació després de podar en temps assolellat.

Els jardiners defensen el mètode per treure brots laterals en un hivernacle és més racional d’utilitzar-la poda o el despreniment del cos. L’elecció del mètode depèn de les condicions específiques de cultiu. Si les plantacions s’espesseixen, l’hivernacle té una gran humitat de l’aire i un fons infecciós augmentat, la poda provocarà l’aparició de podridura grisa al "cànem" que queda als sinus. En aquest cas, els processos es desglossen.

Aprenem de residents d’estiu experimentats com pessic el tomàquet correctament: una anàlisi dels matisos i una descripció pas a pas del procés

Com canvia el procediment en funció del tipus de tomàquet

Per entendre com pinçar correctament una planta, és important saber amb antelació a quin tipus pertany, segons les característiques de creixement. Abans de comprar i cultivar, és recomanable estudiar la descripció varietal del tomàquet al lloc web o als materials informatius del viver on es van comprar les plàntules.

Hi ha 2 tipus principals de tomàquets:

 • varietats indeterminades: es distingeixen per un creixement il·limitat de tija;
 • determinants: creixen fins a una altura definida per les característiques varietals i es dobleguen.

Els determinants se subdivideixen en subtipus:

 • semi-determinant - de mida mitjana;
 • superdeterminat - mida reduïda, estàndard.

Aquest coneixement en el futur us ajudarà a no equivocar-vos quan elimineu els passos i formeu un arbust.

Esquema de pinçament de varietats indeterminades i determinants

Indeterminat les varietats alliberen activament brots addicionals i els raspalls amb ovaris es formen només després de 3 fulles. Per tant, mantenir aquests tomàquets en 1 tija i la poda oportuna dels fillastres són requisits necessaris per obtenir una bona collita en el futur.

Per a la formació d'una tija, tan aviat com la planta comença a alliberar brots addicionals, s'eliminen immediatament. La tija principal i única es vincula amb el filet, com una liana, amb el trellat.

Determinant els tomàquets es formen segons esquemes en 2 o 3 tiges. El creixement del brot principal d’aquestes plantes és limitat.En qualsevol moment, pot deixar de desenvolupar-se, encara que encara estigui lluny de finals d’estiu. Per allargar el creixement i obtenir un bon rendiment en tipus determinants de tomàquets, es queden tiges addicionals a la bardissa.

Esquema de 2 tiges: el tiratge més fort i saludable s’escull a la tija principal i es cultiva com a segona tija equivalent. El lliguen i el guarden de la mateixa manera que el principal.

Esquema de 3 tiges: a més del tret principal, es queden 2 brots més forts a la part inferior de la planta. Aquesta és l’opció més habitual. Si un poderós germanastre es troba a la part superior, se li permet fer créixer com a tercera tija.

Tipus de tomàquet semideterminant

Els tomàquets semideterminants creixen fins a 150-180 cm. La tija principal d’aquesta planta sempre s’acaba: acaba el creixement, formant un peduncle al final. L’alçada del rodatge principal i el nombre d’ovaris depèn d’aquestes característiques varietals.

Si manteniu un tomàquet en 1 tija, el rendiment serà molt baix. Per tant, es queden 2 stepons addicionals ben desenvolupats a la tija principal, sobre ells creixeran 3-4 pinzells. Per avaluar com de contundent serà el rodatge, esperen que creixi fins a 5 cm. Si el rodatge resulta feble i llança poques inflorescències, la pessiguen i comencen a formar-ne una de nova.

Herba de tomàquets estàndard

Les varietats i els híbrids estàndard es distingeixen per tiges i fulles fortes i denses. Molt sovint es tracta de tomàquets determinants compactes de baix creixement de fins a 70-90 cm d'alçada, que no alliberen brots tan activament, per la qual cosa no necessiten pessigolles.

Referència Per obtenir una collita anterior i més harmoniosa amb grans fruites d’un tomàquet estàndard de poc creixement, es queden 2-3 passesons a la tija i no més de 6-8 inflorescències.

Els jardiners experimentats prefereixen pinçar fins i tot aquestes varietats per augmentar el rendiment i el pes del fruit. En cas contrari, els arbusts seran massa gruixuts, la qual cosa interferirà amb una bona ventilació i augmentarà el risc de patir un fort cop. Per obtenir un creixement i rendiment òptims, deixeu 3-4 tiges per planta.

Pasta de tomàquets de fruita gran

Quan pessigueu tomàquets de fruita gran, hi ha matisos. Els fillastre es treuen a l’axil de la fulla directament sota el raspall en desenvolupament, en cas contrari, serà difícil assolir les característiques varietals declarades quant al pes del fruit. El cas és que les fulles dels tomàquets acumulen nutrients i les donen a poc a poc a la fruita i la fruita. Sota el pinzell, el fillastre traurà tots els minerals de la fulla per al seu propi desenvolupament.

Com pinçar varietats altes

El tomàquet alt amb un creixement il·limitat es realitza sovint segons l'esquema d'una tija, tallant absolutament tots els processos que apareixen. Així les plantes no perden la força pel desenvolupament de brots i fulles addicionals, sinó que les redirigeixen cap a la formació d’ovaris i fruits. Les inflorescències es formen a través de tres fulles, de 6 a 8 grups es formen en una tija, segons la varietat.

En condicions en què l’alçada de l’hivernacle no sigui elevada i no s’esgoti el potencial de formació del nombre de pinzells de la varietat, es deixa un dels passos per guiar la segona tija. Per fer-ho, trieu el tret més fort sota el procés de raspall o basal.

He de treure el primer fillastre

Immediatament després de la formació del raïm de flors, els fillastres comencen a créixer en els axils de les fulles. Es treuen si el tomàquet es troba en 1 tija. Si els plans inclouen un esquema de dos o tres barres per al cultiu de tomàquets, els fillastres poden créixer fins a 5-7 cm i s’escull el més fort d’ells. Molt sovint es tracta del primer tret sota un pinzell. S’obté una tija addicional potent.

Si es elimina per error el primer germà subcísic, s’utilitza una tirada per sobre del pinzell per a una tija addicional. En aquest cas, la collita serà més tard, ja que els ovaris del pinzell rebran la nutrició de l’arrel primer.

Quant trigueu els fillastres als tomàquets

Els Stepsons apareixen als tomàquets a partir de les dues setmanes després del desembarcament. La seva formació continua al llarg de la temporada de creixement.De vegades, els processos addicionals comencen a créixer de nou en aquells sinus on anteriorment eren extirpats. Aquesta és una característica varietal dels tomàquets. Per tant, es treuen brots addicionals fins a la collita final.

Quan i com pessigar els tomàquets

Els tomàquets determinants acaben creixent per si sols, alliberant un racema de flors a la tija. Els indets alts creixen indefinidament, de manera que els jardiners realitzen pessigades o talls de la tija.

La part superior de la tija es trenca o es talla de manera que quedin 2 fulles després del pinzell. En el futur, alimentaran els ovaris.

Referència El creixement de la tija està limitat al final de la temporada de creixement, de manera que els fruits tinguin temps d’omplir i madurar. Depenent de la regió, aquest període cau de juliol a agost.

La part superior està pessigada just abans que l’arbust arribi al sostre de l’hivernacle. Als brots laterals, s’elimina el punt de creixement per tal de redirigir el flux de nutrients al desenvolupament d’una altra tija i els tomàquets maduren millor.

Recomanacions claus

Aprenem de residents d’estiu experimentats com pessic el tomàquet correctament: una anàlisi dels matisos i una descripció pas a pas del procés

Els jardiners experimentats, per compte propi o per culpa d’alguns altres, ja han estudiat tots els matisos de pessic de tomàquet. Llistem les seves principals recomanacions:

 1. Abans de treure els passos, mireu-ne de prop: no confongueu un pinzell de flors amb una tirada lateral.
 2. Retireu els fillastres amb regularitat i de manera puntual i no permeteu que la mida sigui superior a 5 cm.
 3. Estudieu detingudament la descripció de la varietat per tal de formar adequadament el matoll. En funció de la pertinença de la planta al tipus indeterminat o determinant, i també del lloc de cultiu (a terra oberta o hivernacle), seleccioneu l’esquema de pessic.
 4. Les varietats estàndard que no requereixen pinçament segons les recomanacions dels criadors, en zones petites condueixen a 3-4 tiges per no crear un espessiment dels arbustos, l’aparició de putrefacció i tardana difusió.
 5. Pessigueu les tiges laterals i els talls de tomàquets indeterminats amb el temps.

Conclusió

Per dur a terme correctament el pinyol, es determina el tipus de creixement del tomàquet: es formen uns indeterminats en 1 tija, determinants - en 2 i 3. En varietats mitjanes, es deixen 2 processos laterals desenvolupats, alguns jardiners aconsellen formar plantes estàndard en 3-4 tiges. Els tomàquets es cullen regularment fins al final de la temporada de fruita. No permetis espessir els desembarcaments.

2 comentar
 1. Avatar
  Gelsirya

  Sóc jardiner principiant, l’article m’ha ajudat molt, gràcies!

  • Andrey Palych
   Andrey Palych

   Bé! Estem segurs que triomfareu 🙂

Afegeix un comentari

Jardí

Flors