Què cal fer si apareixen taques marrons als tomàquets: fotos de tomàquets afectats i formes de guardar-les

Les taques marrons del tomàquet indiquen malalties o males condicions de cultiu. Hi ha moltes raons per a aquests símptomes a les fulles i fruits de les plantes. Aquest article us dirà què fer si apareixen taques marrons als tomàquets.

Causes de l’aparició de taques marrons als tomàquets

Taques de tons marrons a les fulles, les tiges i els fruits del tomàquet sorgeixen a causa d'un nombre important de motius.

Malalties

Les taques marrons del tomàquet causen infeccions per fongs. Per reconèixer la malaltia i triar el tractament adequat, considereu els següents factors:

 • color de taques,
 • la seva localització (en fulles, fruits, tija, nivells de plantes),
 • l'aparença i la forma de les lesions,
 • el desenvolupament de la malaltia.

Diferiment tardà

En les primeres etapes del desenvolupament malaltia es manifesta en forma de groc parcial de la fulla. Posteriorment, en aquest lloc es forma una taca necròtica de color gris marró amb un halo groc extens. Amb el ràpid desenvolupament de la malaltia, pot haver-hi un groc. Les fulles s’enrotllen i s’assequen.

Amb un fons infecciós elevat, la humitat i la frescor el desenfocament tardà es desenvolupa ràpidament i afecta tota la planta, incloses les tiges i els fruits verds. També esdevenen taca marronosa i es podreixen.

A la foto: tomàquets afectats per difuminat tardà.

Què cal fer si apareixen taques marrons als tomàquets: fotos de tomàquets afectats i formes de guardar-les

Cladosporium

A l'aparició de la malaltia, a la fulla de la fulla es veuen taques de color verd pàl·lid, sovint simètric, que després agafen un color groc brillant. Torneu la fulla amb l’esquena: notareu cops de color gris oliva amb vora i un halo blanquinós. Aquests són els llocs d’espolació del fong. Sense tractament les plaques de fulles s’assequen i s’esmicolen.

Atenció! A la cladospòria, els nivells inferiors es veuen afectats principalment. A continuació, la malaltia es propaga a la massa superior de les fulles, així com als fruits. Els tomàquets es tornen aiguats, sense sabor. La planta s’asseca.

Què cal fer si apareixen taques marrons als tomàquets: fotos de tomàquets afectats i formes de guardar-les

Alternaria

L’alternaria també s’anomena macrosporiosi, o tacat sec. Podeu identificar fàcilment la malaltia mitjançant taques marrons fosques i seques situades aleatòriament a les fulles i als fruits. Es poden distingir fàcilment d’altres infeccions per fongs mitjançant cercles concèntrics inscrits entre si i com s’apressen al teixit vegetal afectat.

En una fase inicial, les taques se situen a la capa inferior de les fulles, per després anar cap a les tiges i els fruits verds... Les lesions petites s’assemblen a la placa negra. Gradualment augmenten de mida i cobreixen tota la zona del teixit afectat, fruites.

Al tronc, la malaltia es manifesta en forma de línies oblonges de color gris marró. En aquest cas, ja no és possible guardar la planta.

Antracnosi

Què cal fer si apareixen taques marrons als tomàquets: fotos de tomàquets afectats i formes de guardar-les

Malaltia al principi és asimptomàtic. Els primers signes d’antracnosa es solen veure en les verdures madures, sovint després de la collita. Però els fongs també afecten els tomàquets verds amb mala immunitat.

Sobre els fruits, es formen petits focs arrodonits, com si es pressionés a la pell. Més tard, els anells concèntrics foscos apareixen al seu voltant.

Les fulles es desenvolupen progressivament taques de color marró vermellós amb un halo fosc o groc al voltant, com a resultat que la fulla s’asseca.A mesura que augmenten les lesions, la tija adquireix un color marró-violeta.

Mosaic

Què cal fer si apareixen taques marrons als tomàquets: fotos de tomàquets afectats i formes de guardar-les

La malaltia és viral. El color de les fulles es fa desigual: del verd brillant i del groc al pàl·lid.

Les plaques de fulla d’una planta afectada pel mosaic del tabac es formen de forma desigual, a conseqüència del qual es formen tubercles a la seva superfície. En el futur, les fulles s’arrosseguen i es desfà, l’arbust mor.

Referència No hi ha cap tractament efectiu per al virus del mosaic. Si un dels arbusts es contagia, traieu-lo del jardí i cremeu-lo. Prevenir la malaltia ajudarà a minimitzar el risc d’infecció.

Podridura grisa

La malaltia es manifesta com a taques d’un color marró grisenc, que es mullen gradualment i es recobreixen amb una flor blanquinosa blanquinosa de miceli. La malaltia afecta principalment les tiges lesionades durant la lliga.

A les fulles, la tija i la tija, les taques són sovint oblonges, en els fruits verds, arrodonits.

Putrefacció dels vèrtexs

Què cal fer si apareixen taques marrons als tomàquets: fotos de tomàquets afectats i formes de guardar-les

La malaltia afecta els fruits en l’etapa del seu creixement a la zona de l’àpex: apareixen taques seques o aigües, deprimides de color marró-negre als tomàquets.

Els tomàquets, en lloc de madurar, comencen a podrir-se.

La causa de la malaltia és la deficiència de calci i un excés de nitrogen al sòl. La manca d’humitat al sòl també té un paper important.

Putrefacció marró o phomosi

A l’aparició de la malaltia, les taques de tomàquet es fan visibles taques rodones de color marró groguenc i taques fosques d’espores de fongs al seu interior. A més, la malaltia afecta les tiges i els fruits.

Apareix una taca podrida marró propera a la tija. La seva mida és de 3-4 cm, però ja en aquesta fase, el tomàquet a dins està completament podrit. La zona afectada es fa entollada i es pressiona fàcilment quan es premeu.

Arrel podrida o cama negra

La malaltia dels fongs es manifesta per un ofegament general de la planta i un dany a la tija de la part inferior.

Primer hi apareixen taques fosques marrons, amb el pas del temps que augmenten, la cama es torna negra, es forma una constricció i el tomàquet mor.

Plagues

Les plagues són nocives per al tomàquet:

 1. Insectesque infecten la part terrestre de les plantes, sovint porten virus, bacteris, fongs. En concret, els àfids, les paparres, els escarabats difonen el mosaic. La bacteriosi està infectada amb follistes, àfec... Els llimacs, les bestioles s’alimenten de la fruita dels tomàquets, deixant forats en ells.
 2. El sistema d’arrel dels tomàquets està malmès per plagues com l’escarabat, el filferro, l’ós. Són capaços d’alimentar-se de les arrels de les plantes, com a conseqüència de les quals els arbustos del tomàquet s’aixafen, les fulles es tornen marrons i s’esmicolen.

Errors agrotecnics

Què cal fer si apareixen taques marrons als tomàquets: fotos de tomàquets afectats i formes de guardar-les

L’alimentació excessiva de tomàquets amb nitrogen contribueix al desenvolupament de la putrefacció.

Un altre factor que provoca la formació de taques és la manca d’elements oligoelèctrics:

 1. Potassi: es manifesta per la cremada de la fulla. El procés comença amb un alleugeriment de la punta, després la fulla es torna marró. A l'interior del fruit es formen ratlles de color groguenc marró.
 2. Zinc: les taques de color marró grisenc i de bronze apareixen disperses per la placa de les fulles, i les vores s’enrotllen. Les fulles joves estan cobertes de petits punts grocs.
 3. Desenvolupament de calci putrefacció apical.
 4. Bora - el punt creixent del tomàquet es torna negre i mor.

Un altre motiu de l’aparició de taques és la fitotoxicitat del sòl:

 1. Això condueix a l’ús excessiu d’adobs, medicaments tòxics per al tractament de malalties. Les plantes mateixes en procés de vida també alliberen toxines.
 2. Quan es cultiva un tomàquet en un sol lloc, es forma un fons infecciós augment durant diversos anys.

Per evitar l’impacte negatiu del sòl sobre les plantes, en hivernacles per combatre malalties, utilitzeu preparacions biodegradables i orgàniques a base de bacil de fenc i tricoderma, a més d’aplicar la lateralització del lloc.

Per què apareixen taques marrons als tomàquets

Què cal fer si apareixen taques marrons als tomàquets: fotos de tomàquets afectats i formes de guardar-les

La ubicació i les condicions de cultiu influeixen significativament en el desenvolupament dels tomàquets, la seva immunitat i la seva propensió a la malaltia.

A l’hivernacle / hivernacle

A l’hivernacle A causa d'un alt fons infecciós i la no observació de la rotació del cultiu, apareixen més sovint malalties fúngiques de tomàquets com el retard tardà, el cladospori i l'alternaria. També es facilita la ventilació insuficient, la qual cosa comporta humitats i condensacions elevades.

Els hivernacles i els hivernacles es caracteritzen per la fitotoxicitat del sòl en una major mesura que pel terreny obert.

En camp obert

Les taques marrons de les plantes a l’aire lliure són sovint el resultat de cremades solars a causa d’un clima variable o un reg irregular.

L’alternança de dies plujosos i càlids, una abundància de rosada contribueix al desenvolupament de malalties fúngiques i bacterianes. La difusió tardana i la putrefacció grisos són omnipresents.

En camp obert és més difícil que en un hivernacle aturar la propagació de plagues d’insectes.

Què fer: com tractar els tomàquets

Què cal fer si apareixen taques marrons als tomàquets: fotos de tomàquets afectats i formes de guardar-les

Després de determinar la possible causa de taques de tomàquet, analitzeu els possibles remeis.

En cas de detecció de malalties fúngiques, utilitzeu fàrmacs:

 1. Química. El més eficaç és el líquid de Bordeus "HOM" que conté coure. Feu servir també els potents "Bravo", "Ridomil", "Rovral", "Topsin-M" i altres.
 2. Biològic. L’aparició de la malaltia, així com amb petites lesions, donen preferència als fungicides biològics. Pertanyen a agents de classe IV de baix perill. Es tracta de medicaments "Alirin", "Gamair", "Fitosporin-M", "Trichodermin". La fruita es pot menjar en poc temps després de la seva elaboració (vegeu instruccions). El medicament "Fitolavin" (pertany a la classe III) té un efecte antibacterià, però ajudarà en la lluita contra les infeccions per fongs.
 3. Folk. Al principi del desenvolupament de la malaltia, s'utilitza polvoritzador amb una solució de sèrum de llet amb l'addició de "Farmayod".

Quan apliqueu química, seguiu estrictament les instruccions, observeu les precaucions de seguretat i els temps de processament. Les substàncies actives de les preparacions s’acumulen als teixits vegetals, de manera que les fruites es tornen tòxiques durant algun temps.

Mesures préventives

Què cal fer si apareixen taques marrons als tomàquets: fotos de tomàquets afectats i formes de guardar-les

Comença a combatre els fongs i les infeccions amb la desinfecció de la tardor i l'hivernacle:

 1. Cavar i regar el sòl amb preparats que contenen coure, processar enreixats, suports i policarbonat.
 2. Canviar els llocs de plantació, tenint en compte les regles de rotació del cultiu.
 3. Utilitzeu rave i mostassa per excavar com a siderates.
 4. Descontaminar les llavors abans de plantar.
 5. Processa les eines de jardineria amb regularitat. Les malalties són transportades per terra, aigua, saba vegetal.
 6. Després de plantar planters al terra, un cop cada 2-3 setmanes, realitzeu tractaments preventius de malalties amb fungicides biològics, preparats de bacil de fenc.
 7. Inspeccioni les plantes regularment per ajudar a identificar problemes a temps.
 8. No espessiu les plantacions, talleu les fulles i els escamots de forma oportuna.
 9. Eviteu la humitat excessiva a l’hivernacle. Utilitzeu sistemes de degoteig i regeu els tomàquets de forma liberal, però poques vegades.
 10. Proporcionar una ventilació adequada per als tomàquets. A temperatures nocturnes de + 18 ° C, deixeu les portes obertes tot el dia.

Consells agricultors experimentats

Jardiners experimentats recomanen:

 1. Fixeu-vos en mesures preventives per prevenir malalties. Tracteu l’hivernacle regularment amb bacil de fenc o preparats de tricoderma.
 2. A la tardor o a la primavera, desinfecteu l’hivernacle amb sulfat de coure, pal sulfúric o àcid peracètic. Cavar la terra a la bayoneta de la pala.
 3. Observeu la rotació del cultiu, canvieu el sòl a l’hivernacle cada 5 anys. Això eliminarà l’augment de la infecció infecciosa i la toxicitat del sòl.
 4. Controlar regularment les plagues d’insectes: portadores d’infeccions víriques i bacteriosi.
 5. Plantar tomàquets a una distància de ventilació suficient. Al mateix temps, tingueu en compte les característiques varietals dels tomàquets i la necessitat de formar-se en una o una tija.
 6. Trieu varietats resistents a les malalties habituals a la vostra zona per plantar-les.

Conclusió

Si trobeu taques marrons als tomàquets, determineu-ne la causa. En cas de malaltia, utilitzeu fungicides o fàrmacs antibacterianes per al tractament.

Destrueix plagues, elimina deficiències de micronutrients. Seguiu les pràctiques agrícoles preventives per evitar problemes futurs.

Afegeix un comentari

Jardí

Flors