Qui necessita remolatxa farratge i per què, com es cultiva correctament, i és possible que la gent mengi

La remolatxa és un dels cultius vegetals més demandats i populars. Tradicionalment es distingeixen remolatxes de taula, sucre i farratge. L’article tracta temes principals relacionats amb cultiu i l’ús d’un vegetal farratge.

Descripció i característiques de la remolatxa farratge

Remolatxa farratge - cultura tècnica, és a dir, conreada per a les necessitats tècniques de l’home. Malgrat moltes similituds amb altres varietats - taula i sucre -, es diferencia d’elles en la seva aplicació i propietats nutritives.

La història de l’aparició d’aquesta varietat de remolatxes

La pàtria de l’avantpassat salvatge de la verdura és la Mediterrània i Àsia. Com a planta cultivada ja al segle VIII aC. e. al territori de l’antiga Babilònia, es coneixia la remolatxa, els topalls dels quals s’utilitzaven no només per a fins gastronòmics, sinó també per a fins medicinals.

Gradualment, la cultura es va estendre per tot el territori de l’Europa moderna. No obstant això, fins al segle XVI, no hi va haver una divisió de remolatxa en varietats de taula i farratge. Com a resposta a les necessitats de desenvolupament de bestiar, es va desenvolupar a Alemanya una cultura anomenada "blata". El cultiu d’arrel d’aquest parent proper de la remolatxa farratge era inalimentable. Al segle XVII, la remolatxa sucre es va aïllar de les formes híbrides de remolatxa farratge.

Referència Actualment, hi ha una gran varietat de remolatxes farratge adequades per al cultiu en gairebé qualsevol condició.

El cultiu es conrea a molts països europeus, a Amèrica del Nord i del Sud, Austràlia i Nova Zelanda, al nord d’Àfrica.

El valor i els beneficis de la remolatxa farratge per a animals i aus

Qui necessita remolatxa farratge i per què, com es cultiva correctament, i és possible que la gent mengi

La remolatxa farratge juga un paper important en la nutrició dels animals domèstics, per a això s'utilitza tota la planta, tant a les parts superiors com a les arrels.

Adquireix una importància especial en la dieta de bestiar lacti - vaques i cabres. A causa del seu alt contingut en fibra, la remolatxa augmenta la producció de llet.

Una verdura proporciona al bestiar l’energia i els nutrients necessaris. 1 kg de verdura arrel conté:

 • 0,11-0,15 g d'unitats d'alimentació (1 unitat d'alimentació = 1414 kcal);
 • 9 grams de proteïna digerible
 • 0,4 g de calci;
 • 0,49 g de fòsfor.

El valor nutricional de les tapes de remolatxa és encara més elevat (9 g d’unitats d’alimentació i 2,1 proteïnes per 1 kg de fulles), per tant, és un excel·lent pinso suplementari tant fresc com d’ensil·lació.

Important! L’avantatge de la remolatxa respecte als altres pinsos és la seva alta digestibilitat i la capacitat de millorar l’absorció de nutrients d’altres aliments que s’utilitzen en la dieta.

Com a cultiu de camp, la remolatxa farratge augmenta la fertilitat del sòl i inhibeix el creixement de males herbes, per tant es considera un excel·lent precursor de les plantes de cereals.

Per a quins animals es cultiva la remolatxa farratge?

La verdura s'utilitza per alimentar diversos animals de granja:

 • vaques;
 • ovelles;
 • cavalls;
 • porcs;
 • conills.

A causa de les seves propietats productores de llet, la remolatxa farradora és la que més demanda per alimentar les vaques.Tanmateix, per evitar una disminució del contingut en greixos i del gust de la llet, la quantitat de verdures d’arrel que es mengen al dia no hauria de superar els 35 kg. La norma diària de remolatxa per a ovelles és de 5 kg, per a cavalls –uns 15 kg, per a porcs– a 7 kg per cada 100 kg de pes corporal d’animals.

Atenció! Als porquets se'ls dóna una verdura bullida o al vapor, afegida a la farina de farinet. La resta de bestiar s’alimenta cru. Els cultius d’arrel es trituren just abans de l’alimentació.

Es donen taps frescos a les cabres amb l’addició de guixos per neutralitzar l’acidesa del menjar.

Tecnologia de cultiu de remolatxa farratge

El conreu de remolatxa farratge és similar, en molts aspectes, al cultiu d'altres varietats. Tot i això, hi ha diversos matisos.

Requisits del sòl

En termes de fertilitat del sòl, la remolatxa farratge és especialment exigent. Prefereix un chernozem lleugerament àcid o amb un pH de 6,2-7,5. Segons les regles de rotació del cultiu, creix bé en terrenys prèviament sembrats amb cultius de cereals (blat, sègol) o llegums (blat de moro, pèsols).

Atenció! Les remolatxes no es planten a la mateixa parcel·la durant dos anys seguits.

La preparació per a la plantació, el compost o els fems podrits, així com la cendra de fusta, s’introdueixen al sòl com a adob. Els fertilitzants minerals que contenen fòsfor, nitrogen i potassi són benvinguts.

La remolatxa adora el sòl fluix, per la qual cosa s’ha de cavar el lloc abans de plantar.

Termes i normes d’aterratge

Les condicions òptimes per plantar remolatxa farratge a terra oberta s’estableixen generalment a finals de març - principis d’abril.

Normes de desembarcament:

 1. La remolatxa farratge es planta al sòl quan la temperatura del sòl arriba a + 5 ... + 8 ° C.
 2. Es recomana el tractament previ del sòl amb herbicides per reduir l’aparició de males herbes.
 3. La profunditat de sembra de 3-4 cm es manté entre 40 i 45 cm.
 4. El sòl dels llits ha d’estar lleugerament humit, sense crosta; per a això, els cultius s’abandonen.
 5. Les primeres fulles apareixen en 8-14 dies. Les plàntules poden sobreviure a les gelades fins als -2 ºC.

Referència En cas d’escalfament precoç, a una temperatura diària de + 15 ... + 20 ° C, els cultius poden sorgir 2-3 dies després de la sembra.

Cultiu

L’agrotecnologia de la remolatxa farratge no presenta cap dificultat per als jardiners de cap nivell d’habilitat:Qui necessita remolatxa farratge i per què, com es cultiva correctament, i és possible que la gent mengi

 1. Per tal que la humitat i l’aire circulin normalment pel sòl, el sòl s’allibera 48 hores després de la sembra. En el futur, cal afluixar regularment el sòl entre les files.
 2. Tan aviat com apareixen les dues primeres fulles, s’aprimen, deixant les plantetes més fortes i viables. La densitat recomanada de remolatxa farratge no és superior a 4-5 plantes per 1 m2, amb una distància entre plantes de 25 cm. Això garantirà un creixement saludable dels cultius d’arrels.
 3. Després de l’aprimament, les plantes s’alimenten amb fertilitzants minerals. El procediment es repeteix per segona vegada en un mes.
 4. En condicions d’humitat insuficient, la remolatxa farradora requereix regularment esmalt... Això és especialment crític a l’hora d’espessir el cultiu d’arrels i el creixement de cims joves.
 5. El deslletament regular es realitza fins que es tanquin els cims de la remolatxa.

Important! La verdura no és apta per a la il·luminació i aporta rendiments rics fins i tot a les zones ombrejades.

Malalties i plagues

La remolatxa és susceptible a diverses malalties i plagues. Per protegir la verdura, la profilaxi es realitza mitjançant fertilitzants minerals - nitroammofoska i potassa. Per evitar infeccions amb infeccions víriques i fonges, es recomana incloure cendra de fusta al fertilitzant.

Entre les malalties més comunes:

 1. Cornejat - es produeix com a resultat de la infecció de les plantes amb un complex de patògens, fongs i bacteris al sòl, menys sovint a la llavor. Com a conseqüència, taques vitrioses o marrons, apareixen ratlles de necrosi dels teixits a les arrels. Aviat, les plàntules afectades moren abans que puguin arribar a la superfície del sòl.Qui necessita remolatxa farratge i per què, com es cultiva correctament, i és possible que la gent mengi
 2. Cercosporosi - una malaltia fúngica es manifesta en forma de petites taques marrons clars de forma rodona amb una vora marró vermell i una flor vellutada grisa a les fulles.La malaltia és desagradable, ja que afecta els cims, provocant que la planta doni nous brots, que consumeixen sucre dels cultius d’arrel.
 3. Peronosporosi, o florida, que apareix com a flor de color gris-morat a la part inferior de la fulla. Les parts afectades de la planta es tornen fràgils i es moren.
 4. Mofa en pols difereix de la peronosporosi en el color de la placa: és blanca, formada a banda i banda de la fulla.
 5. Fomoz - grans taques marrons clares als brots de la planta i podridures seques a les arrels.
 6. Rust. A les fulles apareixen freqüents petites formacions convexes de color groc brillant o taronja.
 7. Taca bacteriana fulles que provoquen un groc i posterior necrosi dels òrgans afectats.
 8. Mosaic - virus en el qual apareix un patró de malla a les fulles intercalades amb taques de color verd i groc clar.

Plagues perilloses de la remolatxa farratge:

 1. Fulla de remolatxa, o mongeta, àfid perjudica els brots i porta malalties virals.
 2. Bug de remolatxa xucla el suc de les fulles, deixant enrere taques transparents a les capes posteriors, i després ennegreix i deformant les capes. Provoca un retard vegetal en el desenvolupament.
 3. Esquinços de remolatxa comuns i grisos s’alimenten de les arrels laterals i danyen el cultiu d’arrels, causen trastorns del desenvolupament, reduint el pes i el contingut de sucre de la verdura.
 4. Puces de remolatxa menjar petits fosses i passar forats a les fulles, arrebossar el brot apical.
 5. La remolatxa vola, les larves de les quals danyen greument les capes i condueixen a morir i morir.

Per al control de plagues, s'utilitzen mitjans industrials de protecció "Samurai Super", "Bi-58", "Karbofos-500", "Decis Profi".

Collita i emmagatzematge

Signes de maduració de les verdures:Qui necessita remolatxa farratge i per què, com es cultiva correctament, i és possible que la gent mengi

 • groc fulles en el context de la manca de nous cims de la planta;
 • assolint el diàmetre del cultiu d’arrel característic d’una determinada varietat.

Durant el període d’acumulació de substàncies seques per part del cultiu d’arrel (un mes abans de la collita), s’atura el reg.

És important collir la collita abans de les primeres glaçades i les pluges persistents per tal d’evitar danys al cultiu d’arrels (això redueix la vida útil de la remolatxa). Depenent de la regió, la recollida està prevista per a principis de setembre, octubre o fins i tot novembre.

Referència Els excavadors de patates, els segadors de patates o els remuntadors s’utilitzen per collir remolatxa farratge. Quan es recol·lecta a mà, es cullen els conreus d'arrels amb una bossa de pas.

Per garantir un emmagatzematge més llarg, es treuen les capes i es neteja les arrels de terra adherida. Les verdures s’assequen lleugerament i s’ordenen.

Important! Els exemplars danyats i les puntes tallades es dirigeixen a l'alimentació animal en primer lloc.

Guardeu la remolatxa en piles o altres instal·lacions d’emmagatzematge amb ventilació i mantingueu a una temperatura d’1 a 5 ºC.

Rendiment de remolatxa farratge per hectàrea

En termes de rendiment, la remolatxa farratge és superior a la remolatxa de taula i de sucre. Amb una cura adequada per hectàrea de sembra, podeu recollir 900-1100 centenars de conreus i arrels. Aquests indicadors s'obtenen a causa de la relativa pretenció de la verdura i la seva resistència a condicions ambientals adverses.

Els tipus i varietats més comuns de remolatxa farratge

A l’hora d’escollir llavors per plantar, els jardiners prefereixen les següents varietats i híbrids:

 1. Capatàs - varietat de mitja temporada, resistent a la floració, a la sequera i a les gelades (suporta temperatures de fins a -5 ° C). Les arrels petites (amb un pes aproximat de 3 kg) de color verd taronja tenen una forma oval-cilíndrica i contenen molt sucre. Productivitat - 150 t / ha.Qui necessita remolatxa farratge i per què, com es cultiva correctament, i és possible que la gent mengi
 2. Lada - varietat resistent a la sequera i a les malalties tant durant el creixement com a l’emmagatzematge. La massa d’un cultiu d’arrel cilíndrica blanca (de vegades rosada) arriba als 25 kg. Té una polpa sucosa i densa. Rendiment mitjà: 120 t / ha.
 3. F1 Milà - un híbrid resistent a la floració i la cercospora. Adient per a diferents tipus de sòl, té un llarg temps d’emmagatzematge. Té un cultiu d'arrels ovalades de color blanc de color verd verd mitjà. Productivitat - 90 t / ha.
 4. Esperança. A causa de la seva pretenció, la varietat és especialment comuna a les regions de Nord-Oest, Volga Mitjana i Extrem Orient de Rússia. El vegetal d’arrel és vermell, cilíndric, amb polpa sucosa blanca. És resistent a la floridura i a la infecció per cercospora. Té una gran productivitat.
 5. Ursus Poly interessant pel color inusual del cultiu d’arrels: groc-taronja, cilíndric, amb un pes de fins a 6 kg. Resistent a la sequera, poc propens a la floració. Altres avantatges són l’emmagatzematge a llarg termini i la resistència a les malalties. Productivitat - 125 t / ha.
 6. Centaure Poly té arrels blanques (amb un pes de 1,5-2,5 kg), de forma oval i allargada. El conreu demostra resistència a la cercosporosi i al tir, així com a la sequera. Productivitat - 100-110 t / ha.
 7. Eckendorf groc no sensible a baixes temperatures, adequat per plantar en camp obert al pati del pati.

La gent pot menjar remolatxa farratge?

En termes de valor nutritiu, la remolatxa farradora és tan bona com la seva homòleg. La principal diferència gastronòmica és l’alt contingut en fibra i les fibres gruixudes, poc digerides pel sistema gastrointestinal humà.

El cultiu d’arrels és inconvenient per al seu ús en la cuina, ja que requereix un tractament tèrmic perllongat. En termes de gust, és molt inferior a la remolatxa de taula i sucre.

Quina diferència hi ha entre la remolatxa farratge i la remolatxa de sucre?

La remolatxa sucrera és el resultat de la selecció d'una varietat farratge, però difereix del seu predecessor en molts aspectes:

 1. Condicions de cultiu: La remolatxa farratge no es planta en horts, sinó que es cultiven a escala industrial. A diferència del sucre, creix amb èxit en les condicions climàtiques de les latituds del nord.
 2. Aparició: Les varietats de sucre tenen fulles allargades i un sistema d’arrel més potent, sovint arrels còniques excepcionalment blanques. La remolatxa farradora té unes fulles en forma de cor més fosques, suaus i brillants. Les verdures d’arrel són diverses formes i colors.
 3. Propòsit: el sucre s’utilitza per a la producció de sucre, només s’envien fulles per al pinso. La remolatxa farratge és consumida íntegrament per mascotes.
 4. Propietats nutritives: a la remolatxa de sucre, la quantitat de sacarosa és un 20% superior. El valor energètic del pinso és menor, però conté més proteïna.

Totes les varietats difereixen al seu torn de la remolatxa que s’utilitza per al menjar.

Conclusió

La remolatxa farratge és un cultiu agrícola popular i sense pretensions. A causa de l’augment del contingut d’hidrats de carboni fàcilment digeribles, contribueix a la producció de llet i a la millora de la seva qualitat, per tant és especialment significatiu en la dieta d’animals lactis, principalment de vaques.

Sota el calendari de la sembra i la recol·lecció, les normes elementals de la tecnologia agrícola i l’ús raonable d’adobs orgànics i minerals, la remolatxa proporciona un rendiment constantment elevat. Entre els inconvenients d’una verdura, es pot distingir l’exactitud del sòl, el canvi forçat del lloc de cultiu cada temporada i la necessitat d’un reg i la fertilització regulars.

Afegeix un comentari

Jardí

Flors